Zona smrti

Pročitajte: Druga knjiga o Samuelu 11:1-6,12-15

1 Sljedeće godine, u vrijeme kad kraljevi obično idu u rat, posla David Joaba s njegovim ljudima i s cijelim Izraelom. Oni opustošiše zemlju Amonaca i opkoliše Rabu. David je bio ostao u Jeruzalemu. 2 Jedne večeri ustane David iz postelje i prošeće se po krovu kraljevske palače. Tada vidje s krova ženu kako se kupa. Žena je bila vrlo lijepa. 3 Kad se kralj propitao za ženu, rekoše mu: »To je Bat Šeba, Eliamova kći, žena Hetita Urije.« 4 Nato posla David poslanike i dade je dovesti. Kad dođe k njemu, on leže s njom. Nakon što se ona bila očistila od svoje nečistoće, vrati se u svoju kuću. 5 Kad žena zatrudnje, posla ona i poruči Davidu: »Trudna sam.« 6 Tada isporuči David Joabu zapovijed: »Pošalji mi Hetita Uriju!« Joab posla Uriju k Davidu.
12 Tada reče David Uriji: »Ostani još i danas ovdje! Sutra te otpuštam.«
Tako osta Urije još onaj i sljedeći dan u Jeruzalemu. 13 Kad je na Davidov poziv jeo i pio kod njega, ovaj ga opije. Ali kad je navečer otišao, leže na svoju postelju kod slugu svog gospodara, da bi spavao, i ne ode svojoj kući.
14 Sljedećeg jutra napisa David Joabu pismo i posla ga po Uriji. 15 U knjizi je pisao: »Namjestite Uriju sprijeda, gdje je najžešći boj! Tada se povucite od njega, da bude pogođen i padne!«

David je bio ostao u Jeruzalemu.

2 Samuelova 11:1

GODINE 2019. penjač je vidio svoj posljednji izlazak sunca s vrha Mount Everest. Preživio je opasni uspon, ali velika nadmorska visina stisnula mu je srce i on je preminuo pri spuštanju. Jedan medicinski stručnjak upozorava penjače da ne smatraju vrh krajem svoga putovanja. Moraju brzo ustati i spustiti se, imajući na umu da su u »zoni smrti«.

David je preživio svoj opasni uspon na vrh. Ubio je lavove i medvjede, ubio Golijata, izmaknuo se Šaulovu koplju i pobijedio Filistejce i Amonce da postane kraljem planine.

Ali David je zaboravio da se nalazi u zoni smrti. Na vrhuncu svojeg uspjeha, dok je »pomagao Bog Davidu u svemu što bi poduzimao« (8:6), počinio je preljub i ubojstvo. Njegova početna pogreška? Zadržao se na vrhu planine. Kad je njegova vojska krenula u nove bitke, »ostao je u Jeruzalemu« (11:1). David se jednom ponudio da se bori protiv Golijata; sada se opustio razmišljajući o svojim uspjesima.

Teško je ostati prizemljen kada svi, uključujući Boga, kažu da ste posebni (7:11-16). Ali moramo. Ako smo postigli neki uspjeh, možda ćemo prikladno proslaviti postignuće i prihvatiti čestitke, ali moramo dalje. U zoni smo smrti. Siđite s planine. Ponizno služite drugima u dolini – moleći Boga da čuva vaše srce i vaše korake.

– Mike Wittmer

Oče, podari nam uspjeh, ali i zaštiti od njegove prekomjernosti.