Vrijedno toga ili Vrijedan?

Pročitajte: Otkrivenje 5:6-12

6 I vidjeh posred prijestolja i četiriju bića i posred starješina Janganjca koji je stajao kao zaklan, a imao je sedam rogova i sedam očiju: to su sedam Božjih duhova poslanih po svemu svijetu. 7 On dođe i uze knjigu iz desnice onoga koji je sjedio na prijestolju. 8 Kad uze knjigu, četiri bića i dvadeset i četiri starješine padoše pred Jaganjcem. Svaki je imao citaru i zlatne čaše pune tamjana, što su molitve svetih. 9 I pjevahu novu pjesmu:
»Dostojan si uzeti knjigu
i otvoriti njezine pečate,
jer si bio zaklan i otkupio si Bogu svojom krvlju
ljude od svakoga plemena i jezika, i puka, i naroda;
10 i učinio si ih našemu Bogu kraljevstvom i svećenicima,
i kraljevat će na zemlji.«
11 Vidjeh i začuh glas mnogih anđela oko prijestolja, i bića, i starješina. Bijaše njihov broj mirijade mirijarda i tisuće tisuća. 12 Oni su govorili jakim glasom:
»Dostojan je Jaganjac koji je zaklan
primiti silu i bogatstvo i mudrost,
jakost i čast, slavu i blagoslov.«

Dostojan je Jaganjac koji je zaklan.

Otkrivenje 5:12

HELEN Roseveare, englesku misionarku u Kongu, pobunjenici su zarobili za vrijeme pobune Simbi 1964. godine. Otmičari su ju pretukli i zlostavljali. Strahovito je patila. U danima koji su uslijedili pitala se: »Je li vrijedno toga?«

Kada je počela razmišljati o cijeni nasljedovanja Isusa, osjetila je da joj Bog govori o tome. Godinama poslije objasnila je jednom novinaru: »Kada je za vrijeme pobune postalo jako teško i kada se činilo da je cijena koju plaćam previsoka, Gospodin mi je rekao: »Promijeni pitanje. Umjesto ‘Je li vrijedno toga?’, upitaj ‘Je li on vrijedan?’. Zaključila je da je usprkos boli koju je pretrpjela, odgovor uvijek: »Da, vrijedan je.«

Kroz Božju milost koja je djelovala u njoj tijekom njezinih mučnih iskušenja, Helen Roseveare odlučila je da je Spasitelj, koji je za nju pretrpio čak i smrt, vrijedan da ga slijedi bez obzira na to s čim se suočila. Njezine riječi »Vrijedan je« odjekuju povicima onih koji okružuju Isusovo prijestolje u knjizi Otkrivenja: »Oni su govorili jakim glasom: ‘Dostojan je Jaganjac koji je zaklan primiti silu i bogatstvo i mudrost, jakost i čast, slavu i blagoslov’« (5:12).

Naš je Spasitelj patio, krvario i umro za nas, dajući se u potpunosti, tako da možemo slobodno dobiti vječni život i nadu. Njegovo sve zaslužuje sve naše. Vrijedan je!

– James Banks

Uvijek si dostojan štovanja, Isuse!