Božansko spašavanje

Pročitajte: Knjiga Izlaska 3:7-10

7 A Gospodin reče: »Dobro vidjeh nevolju svojega naroda u Egiptu i razabrah njegovu tužbu na tlačitelje. Znam kako puno trpi. 8 Zato, evo, siđoh da ga izbavim iz ruku Egipćana i da ga izvedem iz te zemlje u zemlju lijepu i prostranu, u zemlju u kojoj teče mlijeko i med, u mjesta gdje su Kanaanci, Hetiti, Amorejci, Perižani i Jebusejci. 9 Dosta tužba Izraelovih sinova dopre do mene, i ja vidim kako ih teško muče Egipćani. 10 Zato sad idi! Šaljem te k faraonu. Izvedi moj narod, Izraelove sinove, iz Egipta!«

Zato, evo, siđoh da ga izbavim iz ruku Egipćana.

Izlazak 3:8

NAKON hitnog poziva zabrinutoga građanina, policajac se u službenom automobilu vozio pokraj željezničke pruge s upaljenim rotacijskim svjetlom koje je osvjetljavalo mračni prostor. Odjednom je na željezničkim tračnicama opazio automobil. Nadzorna kamera u njegovu automobilu snimila je uznemirujući prizor vlaka koji se približavao automobilu. »Vlak je jurio brzinom između sedamdeset i sto dvadeset kilometara na sat.« Bez oklijevanja dotrčao je do automobila i izvukao onesviještenog muškarca samo nekoliko sekundi prije nego što se vlak zabio u automobil.

Sveto pismo otkriva Boga kao ‘Onoga koji spašava’ – često upravo kada se čini da je sve izgubljeno. Zarobljeni u Egiptu i izmučeni nemilosrdnim ugnjetavanjem, Izraelci nisu razmišljali o bijegu. Međutim, u Izlasku nalazimo Boga koji govori riječi pune nade: »Dobro vidjeh nevolju svojega naroda u Egiptu… Znam kako puno trpi«, rekao je (3:7). Ali Bog nije samo vidio – Bog je djelovao. »Zato, evo, siđoh da ga izbavim« (r. 8). I izveo je Izrael iz ropstva.

Božje spašavanje Izraela otkriva Božje srce i njegovu moć da pomogne i nama u nevolji. Iako nam se naša situacija možda čini beznadnom, podignimo oči prema onome koji nas voli i nudi spas.

– Winn Collier

Bože, ponekad ne vidimo kraj nevoljama. Hvala ti što si tu da nam pritekneš u pomoć.