Odaberimo veličati Boga

Pročitajte: Psalam 18:21-28

21 Tako mi je naplatio Gospod moje pravedno djelo,
čistoću mojih ruku je nagradio.
22 Jer sam se uvijek držao Gospodnjih putova
i nikada nisam učinio krivo svome Bogu.
23 Pred očima sam imao sve njegove naputke
i nikada nisam odbacio njegova zakona,
24 bez prigovora išao sam pred njim
i čuvao se od grijeha.
25 Zato mi naplati Gospod moje pravedno djelo,
čistoću mojih ruku vidio je.
26 Dobar si dobrome,
vjeran si vjernome.
27 S čistim postupaš čisto,
a zločestu se protiviš.

28 Pomažeš poniznome narodu,
dok oholome obaraš pogled.

Dobar si dobrome, vjeran si vjernome.

Psalam 18:26

U Tolstojevu romanu Obiteljska sreća glavni likovi Sergej i Maša upoznaju se kad je Maša mlada i privlačna. Sergej je stariji imućan čovjek koji je proputovao i upoznao svijet izvan seoskog okruženja u kojemu živi Maša. S vremenom se njih dvoje zaljube i vjenčaju. Odluče živjeti na selu, ali tu se Maša dosađuje i Sergej, koji ju obožava, odluči da otputuju u Sankt Petersburg. Zbog svoje ljepote i privlačnosti Maša ubrzo postaje vrlo popularna. Baš kad se par sprema vratiti kući, u grad stiže princ koji ju želi upoznati. Sergej zna da može prisiliti Mašu da se vrati s njim, ali odluku prepušta njoj. Ona odabire ostati, a njezina izdaja slama njegovo srce.

Poput Sergeja, Bog nas nikada neće prisiliti da mu budemo vjerni. Budući da nas voli, dopušta nam da se odlučimo za ili protiv njega. Prvi put odabiremo njega kada priznamo njegova Sina, Isusa Krista, kao žrtvu za svoj grijeh (1 Ivanova 4:9,10). Nakon toga donosimo odluke cijeloga života.

Hoćemo li odabrati vjernost Bogu dok nas vodi njegov Duh ili ćemo dopustiti da nas svijet zavede? Davidov život nije bio savršen, ali često je pisao o tome da se »držao Gospodnjih putova« i Gospodin je to nagradio (Psalam 18:22-25). Kada svojim odabirima veličamo Boga, možemo doživjeti blagoslov popu Davida: »S prijateljem ti si prijatelj, poštenu poštenjem uzvraćaš« (r. 26, K. S.)

– Jennifer Benson Schuldt

Bože, pomogni nam da te veličamo svojim odabirima.