Sadržaj naše vjere

Pročitajte: Prva posl. Korinćanima 2:1-5

1 I ja, kad dođoh k vama, braćo, ne dođoh s visokim govorom ili mudrošću navješćivati vam Božje otajstvo. 2 Jer sam odlučio ne poznavati ništa među vama osim Isusa Krista, i to raspetoga. 3 I ja sam nastupao među vama u slabosti, u strahu i u mnogom drhtanju: 4 moje naučavanje i propovijedanje nije se sastojalo od uvjerljivih i mudrih govora, nego od pokazivanja koje je osnažio Duh, 5 da se vaša vjera ne temelji na ljudskoj mudrosti, nego na Božjoj sili.

 

Moje naučavanje i propovijedanje nije se sastojalo od uvjerljivih i mudrih govora, nego od pokazivanja koje je osnažio Duh.

1 Korinćanima 2:4

ALAN me je zamolio da mu pomognem osloboditi se straha od javnog nastupa. Kao i kod mnogih drugih, srce bi mu počelo lupati, usta bi mu postala suha i ljepljiva, a lice jarko crveno. Glosofobija je jedan od najčešćih društvenih strahova kod ljudi – mnogi se čak i šale da se više boje javnog nastupa nego umiranja! Kako bih mu pomogla da prevlada strah od neuspjeha, predložila sam mu da se usredotoči na sadržaj poruke, a ne na to hoće li ju uspješno prenijeti.

Usredotočenost na poruku, a ne umješnost njezina prenošenja vidimo u Pavlovu pristupu usmjeravanja drugih na Boga. U pismu crkvi u Korintu naglasio je da se njegovo naučavanje nije sastojalo »od uvjerljivih i mudrih govora« (r. 4). Naprotiv, isključivo se usredotočio na istinu »Isusa Krista, i to raspetoga« (r. 2), vjerujući da će Duh Sveti osnažiti njegove riječi, a ne njegovo govorničko umijeće.

Kad osobno upoznamo Boga, željet ćemo o njemu govoriti onima oko sebe. Ipak, ponekad se bojimo da ga nećemo predstaviti dobro – ‘pravim’ ili biranim riječima. No usredotočimo li se na ‘što’ – istinu o tome tko je Bog i njegova čudesna djela – možemo se, poput Pavla, pouzdati da će Bog osnažiti naše riječi i svjedočit ćemo bez straha i oklijevanja.

– Kirsten Holmberg

Oče, želimo se usredotočiti na »što«, a ne na »kako«.