Blokirane molitve

Pročitajte: Evanđelje po Marku 11:20-25

20 Ujutro prođoše pokraj one smokve i vidješe kako je usahnula do korijena. 21 Petar se sjeti i reče mu: »Učitelju, gle, smokva što si je prokleo usahnula je!«
22 Isus im reče: »Imajte vjeru u Boga! 23 Zaista kažem vam: Ako tko rekne ovoj gori: Digni se i baci se u more, i ne posumnja u svome srcu nego povjeruje da će se ispuniti njegova riječ, to će mu biti. 24 Zato vam kažem: U molitvi možete zatražiti bilo što. Vjerujte samo da ćete primiti i bit će vam. 25 I kad se spremate na molitvu, oprostite ako što imate protiv koga, da i Otac vaš na nebesima vama oprosti vaše grijehe.«

I kad se spremate na molitvu, oprostite ako što imate protiv koga, da i Otac vaš na nebesima vama oprosti vaše grijehe.

Marko 11:25

ČETRNAEST godina robotsko vozilo Rover Opportunity nesmetano je održavalo vezu s djelatnicima laboratorija NASE. Nakon slijetanja na Mars 2004. godine prešlo je četrdeset pet kilometra, napravilo tisuće snimaka i analiziralo mnogo prikupljena materijala. No, 2018. godine veza je iznenada prekinuta. Oluja je pijeskom prekrila fotonaponske ploče i vozilo je ostalo bez napajanja.

Je li moguće da ‘prašina’ onemogući našu vezu s Nekime izvan našega svijeta? Kad je riječ o molitvi – povezivanju s Bogom – postoje neke stvari koje mogu prepriječiti put.

U Svetom pismu piše da grijeh može blokirati naš odnos s Bogom. »Da sam mislio u svom srcu na bezakonje, nikad me Gospod ne bi uslišio« (Psalam 66:18). Isus nas uči: »Kad stojite i molite, oprostite ako što imate protiv koga, da i vama Otac vaš nebeski oprosti vaše grijehe« (Marko 11:25, K. S.). Našu vezu s Bogom mogu omesti i sumnje i problemi u odnosima (Jakovljeva 1:5-7; 1 Petrova 3:7).

Čini se da je takva opasnost stalna. No naše molitve ne moraju biti blokirane. Po Duhu Svetome Bog nas s ljubavlju poziva da priznamo svoje grijehe i obnovimo vezu s njim.

– Dave Branon

Milošću ostvarujemo najveću moguću povezanost: molitvu jedan na jedan između nas i Boga.