Rasti u Božjoj milosti

Pročitajte: Druga Petrova posl. 1:3-11

3 Božanstvena njegova sila darovala nam je sve što služi za život i pobožnost po spoznaji onoga koji nas pozva svojom slavom i moći. 4 Po tom nam je dao dragocjena i najveća obećanja, da po njima budete dionici božanske naravi, jer ste umaknuli pogubnoj požudi svijeta.
5 I zato iz sve snage poradite na tome da svoju vjeru dopunjavate krepošću, krepost spoznajom, 6 spoznaju suzdržljivošću, suzdržljivost strpljivošću, strpljivost pobožnošću, 7 pobožnost bratskom ljubavlju, bratsku ljubav sveopćom ljubavlju. 8 Doista, ako je ovo u vama i ako se množi, ne će vas ostaviti besposlene i bez ploda za spoznaju našega Gospodina Isusa Krista. 9 Zaista, tko toga nema, slijep je i kratkovidan, zaboravio je očišćenje od svojih starih grijeha. 10 Zato, braćo, pobrinite se još više da utvrdite svoj poziv i izbor, jer čineći ovo, ne ćete nikada pasti. 11 Tako će vam se obilno dopustiti ulaz u vječno kraljevstvo našega Gospodina i Spasitelja Isusa Krista.

I zato iz sve snage poradite na tome da svoju vjeru dopunjavate krepošću, krepost spoznajom.

2 Petrova 1:5

ENGLESKI propovjednik Charles H. Spurgeon (1834. – 1892.) živio je ‘punom parom’. Postao je pastor s devetnaest godina i ubrzo je propovijedao brojnom mnoštvu. Osobno je pripremao sve svoje propovijedi, koje su na kraju sabrane u šezdeset i tri sveska. Napisao je i mnoge komentare, knjige o molitvi i druga djela. Običavao je pročitati šest knjiga tjedno! U jednoj od svojih propovijedi rekao je da je grijeh nečinjenja (propusta) najveći od svih grijeha, jer uključuje većinu ostalih… Užasna dokolica! Bože sačuvaj!

Bio je marljiv, »iz sve snage« (r. 5) se trudio rasti u Božjoj milosti i živjeti za njega. Ako smo Kristovi sljedbenici, Bog nam može usaditi tu istu želju i sposobnost da postajemo sve sličniji Isusu, da se iz sve snage trudimo svoju vjeru dopunjavati krepošću, krepost spoznajom… suzdržljivost strpljivošću… pobožnost bratskom ljubavlju (r. 5-7).

Svatko od nas ima različite motive, sposobnosti i razinu energije – ne možemo svi, niti bismo trebali, živjeti brzinom Charlesa Spurgeona! Ali kad shvatimo što je sve Isus učinio za nas, imamo najveći mogući motiv za marljiv i vjeran život. A snagu pronalazimo u onome što nam je Bog dao da bismo živjeli i služili mu. Bog nas svojim Duhom može osnažiti u našim naporima – velikima i malima – da to činimo.

– Alyson Kieda

Uz Božju pomoć budimo marljivi i živimo za njega!