Nada u žalosti

Pročitajte: Prva poslanica Solunjanima 4:13-18

13 A ne ćemo, braćo, da vi ne znate o onima koji su usnuli, da se ne žalostite kao i oni koji nemaju nade. 14 Doista, ako vjerujemo da je Isus umro i uskrsnuo, onda će Bog i one koji su usnuli u Isusu dovesti s njime. 15 Jer vam ovo kazujemo po Gospodnjoj riječi: mi koji živimo, koji ostajemo za dolazak Gospodnji, ne ćemo preteći onih koji su usnuli. 16 Jer će sam Gospodin na dani znak, na arkanđelov glas, na zvuk Božje trube sići s neba, i umrli u Kristu će najprije uskrsnuti. 17 Onda ćemo mi koji živimo, koji smo ostali, biti zajedno s njima uzeti u oblake, ususret Gospodinu u visine, i tako ćemo svagda biti s Gospodinom. 18 Tješite dakle jedni druge tim riječima!

A ne ćemo, braćo, da vi ne znate o onima koji su usnuli, da se ne žalostite kao i oni koji nemaju nade.

1 Solunjanima 4:13

DOK nas je vozio do londonske zračne luke Heathrow, taksist nam je ispričao svoju životnu priču. Došao je sam u Ujedinjeno Kraljevstvo u dobi od petnaest godina, bježeći od rata i neimaštine. Sada, jedanaest godina poslije, ima vlastitu obitelj i može skrbiti o njima onako kako to ne bi mogao u svojoj domovini. Ali tužan je jer je odvojen od svojih roditelja, braće i sestara. Rekao nam je da je prevalio težak put koji neće biti završen dok se ne sjedini sa svojom obitelji.

Biti odvojen od onih koje volimo ovdje na zemlji je teško, ali kada umre netko nama drag, mnogo je teže i stvara osjećaj gubitka koji neće nestati dok se s njime ponovo ne sjedinimo. Kad su novoobraćenici u Solunu imali dvojbe o takvim gubicima, Pavao im je napisao: »Nećemo, braćo, da ostanete u neznanju o umrlima, da se ne žalostite poput onih koji nemaju nade« (r. 13, K. S.). Objasnio im je da kao vjernici možemo živjeti u očekivanju divnoga ponovnog susreta – zauvijek ćemo »biti s Gospodinom« (r. 17).

Malo nas iskustava toliko duboko pogađa kao razdvojenosti koje podnosimo, ali u Isusu imamo nadu da ćemo ponovo biti zajedno. U 18. retku nalazimo trajno obećanje koje nas tješi u žalosti zbog gubitka voljenih.

– Bill Crowder

Oče, ne postoji ništa na zemlji što može ispuniti praznine nastale gubitkom osim tvoje blizine.