Isus nas obnavlja

Pročitajte: Knjiga Postanka 3:17-24

17 Adamu reče:
»Zato što si popustio molbi svoje žene
i jeo s drveta za koje sam ti zapovjedio da s njega ne smiješ jesti,
zato neka je prokleta zemlja zbog tebe.
S mukom ćeš se od nje hraniti sve dane života svojega.
18 Trnje i korov rađat će ti,
i ti ćeš jesti poljsko zelje.
19 U znoju ćeš lica svojega jesti kruh
dok se ne vratiš u zemlju od koje si uzet.
Jer si prah i u prah se vraćaš.«
20 Adam nadjenu ženi svojoj ime Eva; jer postade mati svima živima. 21 A načini Gospodin Bog Adamu i ženi njegovoj haljine od kože i obuče ih u njih.
22 Tada reče Gospodin Bog: »Eto, čovjek sad postade kao jedan od nas, tako da spoznaje što je dobro i zlo. Da sada samo on ne pruži ruku svoju i također ne uzme s drveta života i jede i vječno živi!«
23 Zato ga izagna Gospodin Bog iz vrta edenskog, da obrađuje zemlju od koje je bio uzet. 24 I kad je bio izagnao Adama, postavi istočno od vrta edenskog kerubine s mačem, iz kojega se vijao plamen, da čuvaju put drvetu života.

A načini Gospodin Bog Adamu i ženi njegovoj haljine od kože i obuče ih u njih.

Postanak 3:21

IAKO Sam nije učinio nikakvu pogrešku, izgubio je posao na montažnoj traci. Nepažnja u drugom odjelu prouzročila je probleme na automobilima koje su proizveli. Nakon što su novine objavile vijest o nekoliko nesreća, oprezni kupci prestali su kupovati njihove automobile. Tvrtka je morala smanjiti broj zaposlenika i Sam je ostao bez posla. On je bio nedužna žrtva, i to nije pošteno. Nikad nije.

Prva nedužna žrtva u povijesti bila je ona odmah nakon prvoga grijeha. Adam i Eva posramili su se golotinje, pa ih je Bog milostivo zaodjenuo u »haljine od kože« (r. 21). Bolno je zamisliti, no jedna ili više životinja koje su bile sigurne u vrtu sada su bile zaklane i oderane. No to nije bio kraj. Bog je rekao Izraelu: »Svaki ćeš dan prinijeti Gospodinu jednogodišnje janje bez mane kao žrtvu paljenicu, i to ćeš tako činiti svako jutro« (Ezekiel 46:13). Svaki svakcati dan. Tisuće životinja žrtvovano je zbog grijeha ljudi. Njihova je smrt pokrivala naš grijeh sve dok Isus, Jaganjac Božji, nije došao oduzeti »grijeh svijeta« (Ivan 1:29). Nazovimo to ‘privremenim popravkom’. Kao što nas Adamov grijeh ubija, tako i poslušnost posljednjeg Adama (Krista) obnavlja sve koji u njega vjeruju (Rimljanima 5:17-19).

– Mike Wittmer

Ta žrtva nije fer – Isusa je koštala života – ali ako ju prihvatimo, pokrit će sve naše grijehe.