Ploviti olujama života

Pročitajte: Psalam 43

1 Dosudi mi pravo, Bože,
i raspravi parnicu moju s opakim ljudima.
Izbavi me od lažaca i zlikovaca!
2 Jer si ti Bog koji me brani; zašto si me odbacio?
Zašto idem žalostan dok me neprijatelj muči?

3 Pošalji svoju svjetlost i vjernost!
Neka me vode i dovedu na tvoju svetu goru, u tvoje šatore!
4 I pristupit ću k Božjemu žrtveniku,
k Bogu moje radosti i veselja,
i slavit ću te uz harfu, Bože, Bože moj!

5 Zašto si klonula, dušo moja;
zašto uzdišeš u meni?
Uzdaj se u Boga jer opet ću ga slaviti,
spasenje svoje, Boga svog.

Pošalji svoju svjetlost i vjernost! Neka me vode i dovedu na tvoju svetu goru, u tvoje šatore!

Psalam 43:3

POLOVINOM srpnja 1999. godine mali zrakoplov kojim je upravljao John F. Kennedy Jr. srušio se u Atlantski ocean. Istražitelji su utvrdili da je uzrok nesreće uobičajena pogreška poznata kao prostorna dezorijentacija. Naime, zbog loše vidljivosti piloti postanu dezorijentirani i zaborave se pouzdati u instrumente zrakoplova kako bi došli do odredišta.

Na našem životnom putu ima trenutaka kada sve postaje toliko zahtjevno da se osjećamo dezorijentirano. Dijagnoza karcinoma, smrt voljene osobe, gubitak posla, izdaja prijatelja – neočekivane tragedije mogu nas dovesti do toga da se osjećamo izgubljenima i zbunjenima.

Kada nas snađe nešto takvo, posegnimo za molitvom iz 43. psalma. Vidimo da je psalmist shrvan i osjeća se izgubljenim jer je okružen zlom i nepravdom. U očaju, on moli Boga da mu pruži sigurno vodstvo, pomogne prebroditi nevolje i stigne do željenog odredišta, u Božju prisutnost (r. 3,4). On zna da će u Božjoj prisutnosti pronaći obnovljenu nadu i radost. Kakvu pomoć psalmist traži? Svjetlo istine i jamstvo Božje prisutnosti po sili Duha Svetoga.

Kad se osjećate izgubljeno, Božje postojano vodstvo posredovanjem njegova Duha i njegova ljubav mogu vas utješiti i osvijetliti nam put.

– Lisa M. Samra

Oče, hvala ti što u životnim olujama nismo sami.