Traženje Božje pomoći

Pročitajte: Druga knjiga Ljetopisa 20:5-12,15

5 Tada stupi Jošafat u Gospodnji Hram, pred novi trijem, među narodnu Judinu općinu i jeruzalemsku, 6 i pomoli se: »Gospodine, Bože naših otaca! Nisi li ti Bog na nebu i vladar nad svim kraljevstvima narodâ? U ruci je tvojoj moć i jakost, i nitko ti ne može odoljeti. 7 Nisi li ti, Bože naš, prognao stanovnike ove zemlje ispred svojega naroda Izraela i dao je za sva vremena potomcima svojega prijatelja Abrahama? 8 Oni se naseliše u njoj i sagradiše ti u njoj svetište tvojemu imenu i rekoše: 9 Ako nas stigne kakva nesreća, rat, kazneni sud, kuga i glad, tad ćemo stupiti pred ovaj Hram i preda te – jer tvoje ime prebiva u ovom Hramu – i vapit ćemo k tebi u svojoj nevolji, da nas uslišiš i izbaviš. 10 I sad evo, Amonci i Moapci, i stanovnici gore Seira, kroz čiju zemlju nisi dao proći Izraelcima kad su išli iz egipatske zemlje, i koje obiđoše, a da ih ne uništiše: 11 Evo, oni nam sad vraćaju kad dolaze da nas istjeraju iz tvog posjeda, što si nam ga dao. 12 O, Bože naš, zar ih ne ćeš kazniti? Mi smo nemoćni pred tim silnim mnoštvom koje ide protiv nas. Ne znamo što bismo činili. Oči su naše uprte u te.«
15 On povika: »Slušajte, Judini sinovi i stanovnici Jeruzalema, i ti kralju Jošafate! Ovako vam govori Gospodin: Ne bojte se, ne plašite se toga velikog mnoštva! Taj boj nije vaša stvar, nego Božja.

… tad ćemo stupiti pred ovaj Hram i preda te – jer tvoje ime prebiva u ovom Hramu – i vapit ćemo k tebi u svojoj nevolji.

2 Ljetopisa 20:9

KRAJEM 1800-tih pet godina zaredom skakavci su uništavali usjeve u Minnesoti u SAD-u. Ratari su pokušali hvatati skakavce u katranu i spaljivati ​​svoja polja kako bi uništili jajašca. Očajni i na rubu gladi, mnogi su ljudi željeli održati dan molitve, kako bi zajednički potražili Božju pomoć. Kao dan molitve odabrali su 26. travnja. Nekoliko dana nakon zajedničke molitve je zatoplilo i jajašca skakavaca su oživjela. No četiri dana poslije nagli je pad temperature iznenadio i obradovao mnoge. Ličinke su uginule i ratari su ponovo ubirali svoje usjeve: kukuruz, pšenicu i zob.

Molitva je bila zaslužna i za spašavanje Božjeg naroda tijekom vladavine kralja Jošafata. Kad je saznao da protiv njega dolazi ogromna vojska, kralj je pozvao Božji narod na molitvu i post. Podsjetili su Boga kako ih je spasio u prošlosti. A Jošafat je rekao: »Ako nas stigne kakva nesreća, rat, kazneni sud, kuga i glad«, zavapit će Bogu znajući da će čuti i spasiti ih (r. 9).

Bog je spasio svoj narod od osvajača i čuje nas dok ga u molitvi zovemo u pomoć. Bez obzira na to što vas brine – problemi u braku ili neka prirodna nepogoda – predajte to Bogu u molitvi. Njemu ništa nije preteško.

– Amy Boucher Pye

Stvoritelju naš, uspostavi red i spasi svoj narod.