Bog nas nosi

Pročitajte: Ponovljeni zakon 1:26-31

26 Ipak ne htjedoste ići, nego se usprotiviste zapovijedi Gospodina, Boga svojega. 27 I mrmljali ste u svojim šatorima ovako: U zloj namjeri odvede nas Gospodin iz egipatske zemlje, da nas preda u ruke Amorejcima, da nas oni unište. 28 Kamo da idemo? Braća nam uplašiše srca kad su govorila: Ljudi su tamo veći i brojniji od nas. Gradovi su im veliki i do neba utvrđeni. Pa i Anakove sinove tamo vidjesmo. 29 A ja vam rekoh: Ne plašite se i ne bojte ih se! 30 Gospodin, Bog vaš, koji ide pred vama, borit će se za vas isto onako kako vam je učinio u Egiptu pred vašim ocima; 31 i u pustinji, gdje si vidio kako te nosio Gospodin, Bog tvoj, kao što čovjek nosi svoje dijete, cijelim putem, što ga prevaliste, dok ne dođoste do ovoga mjesta.

… i u pustinji, gdje si vidio kako te nosio Gospodin, Bog tvoj, kao što čovjek nosi svoje dijete, cijelim putem, što ga prevaliste, dok ne dođoste do ovoga mjesta.

Ponovljeni zak. 1:31

POČETKOM rujna 2019. godine uragan Dorian pogodio je Bahame. Obilne kiše, poplave i jak vjetar prouzročili su najveću prirodnu katastrofu u povijesti te otočne zemlje. Brent se sklonio u svojem domu s odraslim sinom koji ima cerebralnu paralizu, no znao je da moraju otići. Iako je bio slijep, nježno je sina stavio na svoja ramena i zakoračio u vodu koja mu je sezala do brade i odnio ga na sigurno.

Ako ovozemaljski otac čini sve da pomogne svome sinu, zamislite koliko se više naš nebeski Otac brine za svoju djecu. U Starome zavjetu Mojsije se prisjeća kako je Bog nosio svoj narod čak i kada je njihova vjera bila nepostojana. Podsjetio ih je kako ih je Bog izbavio. Pobrinuo se da u pustinji imaju hranu i vodu, branio ih od neprijatelja i išao pred njima u stupu od oblaka i ognja. Razmišljajući o tome Mojsije je rekao: »A vidio si, uostalom, i u pustinji, gdje te Jahve, Bog tvoj… nosio kao što čovjek nosi svoga sinčića« (r. 31, K. S.).

Putovanje Izraelaca kroz pustinju nije bilo lako, i vjera je splasnula. No vidjeli su brojne dokaze o Božjoj zaštiti i proviđanju. Slika oca koji nosi sina – nježno, hrabro, samopouzdano – prekrasna je slika kako se Bog brinuo za Izrael.

– Karen Pimpo

Kad se suočimo s izazovima, sjetimo se Boga.