O prašini i zvijezdama

Pročitajte: Knjiga Postanka 15:1-6

1 Poslije tih događaja dođe riječ Gospodnja Abramu u jednom viđenju ovako:
»Ne boj se, Abrame!
Ja sam tvoj štit;
tvoja plaća bit će vrlo velika.«
2 Abram odgovori: »Ah, Gospodine, Bože, što mi možeš dati kad moram živjeti bez djece i Damaščanin Eliezer bit će posjednik mojega imutka?«
3 I Abram nastavi: »Eto, nisi mi dao potomstva, i tako će moj domaći sluga biti moj baštinik.«
4 Ali mu odmah riječ Gospodnja dođe ovako: »Ne će taj biti tvoj baštinik, nego onaj koji će izaći od tebe bit će tvoj baštinik.« 5 Pa ga izvede van i reče mu: »Pogledaj na nebo i prebroji zvijezde, ako ih možeš prebrojiti!« I onda nastavi: »Toliko će biti tvojega potomstva.« 6 Abram povjerova Gospodinu i on mu to primi u zaslugu.

Pogledaj na nebo i prebroji zvijezde.

Postanak 15:5

LARA i Dave žarko su željeli dijete, no liječnik im je rekao da neće moći imati djecu. Lara se povjerila prijateljici: »Zatekla sam se kako vodim iskrene razgovore s Bogom.« Nakon jednog od tih ‘razgovora’ ona i suprug savjetovali su se sa svojim pastorom koji im je rekao za službu posvojenja u njihovoj crkvi. Godinu dana poslije posvojili su malenog dječaka.

U predloženom biblijskom tekstu čitamo o još jednom iskrenom razgovoru – onom između Abrama i Boga. Bog mu je rekao: »Ne boj se, Abrame… tvoja plaća bit će vrlo velika« (r. 1). Ali Abram, nesiguran u Božja obećanja o svojoj budućnosti, iskreno je odgovorio: »Ah, Gospodine, Bože, što mi možeš dati kad moram živjeti bez djece?« (r. 2)

Mnogo godina prije Bog je obećao Abramu: »Učinit ću da tvoga potomstva bude kao praha na zemlji« (13:16). Sad je Abram podsjetio Boga na to. Obratite pozornost na Božji odgovor: »Pogledaj na nebo i prebroji zvijezde, ako ih možeš prebrojiti!« (15:5) Drugim riječima bezbroj.

Koliko je Bog dobar! Ne samo da dopušta tako iskrenu molitvu nego i nježno uvjerava Abrama! Poslije će mu Bog promijeniti ime u Abraham, što znači da će biti »ocem mnogobrojnih naroda«. Poput Abrahama, i mi možemo otvoriti svoje srce Bogu sigurni da mu možemo vjerovati i da će učiniti što je najbolje za nas i za druge.

– James Banks

Oče, hvala što ti je svaki detalj našega života bitan.