Radost koju daje Bog

Pročitajte: Mudre izreke 15:13-15,30

13 Veselo srce razvedri lice;
tuga u srcu pritisne duh.
14 Srce razumnoga čovjeka teži za znanjem;
usta luđaka snuju ludost.
15 Svi su dani potlačenoga žalosni;
tko je dobre volje, drži stalnu gozbu.

30 Mio pogled razveseli srce,
vesela vijest oživi kosti.

Srce veselo pospješuje ozdravljenje, a duh potišten suši kosti.

Izreke 17:22

UVIJEK kad je Marcia okružena ljudima, trudi se biti nasmiješena. To je njezin način da pomogne ljudima kojima nedostaje prijateljsko lice. U većinu slučajeva i ona dobije zauzvrat iskreni osmijeh. No ovih dana, kada mora nositi zaštitnu masku, shvatila je da ljudi više ne vide njezina usta, što znači da ne mogu vidjeti njezin osmjeh. »To je tužno«, pomislila je, »ali neću odustati. Možda će mi u očima vidjeti da se smiješim.«

To je moguće i znanstveno je potvrđeno. Mišići u kutovima usana i oni koji stvaraju bore oko očiju mogu raditi u tandemu. Tako nastaje Duchenneov osmijeh ili ’osmijeh očima’.

Redak iz Mudrih izreka podsjeća nas: »Bistar pogled razveseli srce« i »veselo je srce izvrstan lijek« (15:30; 17:22, K. S.). Dosta često osmijesi Božje djece proizlaze iz natprirodne radosti koju posjedujemo. To je Božji dar koji se redovito prelijeva u naš život dok ohrabrujemo ljude koji nose teške terete ili razgovaramo s onima koji traže odgovore na životna pitanja. Čak i kada patimo, naša radost i dalje može sjati.

Kad se život čini mračnim, odaberite radost. Neka vaš osmijeh bude prozor nade kroz koji se vide Božja ljubav i njegova prisutnost u vašem životu.

– Cindy Hess Kasper

Bože, želimo biti glasnici tvoje ljubavi.