Pobijediti zavist

Pročitajte: Prva knjiga o Samuelu 18:5-9

5 I David je išao kamo bi ga god Šaul slao i imao je uspjeha. Zato ga Šaul postavi nad vojnicima. Bio je obljubljen od svega naroda, pa i od Šaulovih dvorana. 6 Kad se je David, ubivši Filestejca, vraćao, iziđoše kod ulaska žene iz svih Izraelovih gradova pjevajući i plešući ususret kralju Šaulu s bubnjevima, s klicanjem i cimbalima. 7 Pritom su žene plešući pjevale:
»Šaul pobi svoju tisuću,
a David svojih deset tisuća.«
8 Šaul se stoga vrlo razgnjevi, jer mu ta pjesma nije bila nikako po volji. On reče: »Davidu daju deset tisuća, a meni samo tisuću. Još mu samo treba kraljevsko dostojanstvo.« 9 Od onoga dana gledao je Šaul Davida prijekim okom.

Šaul pobi svoju tisuću, a David svojih deset tisuća.

1 Samuelova 18:7

U filmu Amadeus ostarjeli skladatelj Antonio Salieri na glasoviru svira neku svoju skladbu svećeniku koji ga je posjetio. Posramljen, svećenik priznaje da ne prepoznaje melodije. »A ovu?« upita Salieri svirajući poznatu melodiju. »Nisam znao da si to napisao«, kaže svećenik. »Nisam«, odgovara Salieri. »To je bio Mozart!« Gledateljima je očito da je Mozartov uspjeh izazvao duboku zavist u Salieriu – čak ga je naveo da pridonese njegovoj smrti.

Pjesma je u središtu još jedne priče o zavisti. Nakon Davidove pobjede nad Golijatom, žene su plešući pjevale: »Pobi Šaul svoje tisuće, David na desetke tisuća« (r. 7, K. S.). Ta se usporedba nije svidjela kralju Šaulu. Ljubomoran na Davidov uspjeh i u strahu da ne izgubi prijestolje (r. 8,9), Šaul započinje dugu potjeru za Davidom, s nakanom da ga ubije.

Poput Salieria s glazbom ili Šaula s moći, obično smo u iskušenju zavidjeti onima sa sličnim, ali većim darovima od svojih. I bilo da tražimo nedostatke u njihovu radu ili omalovažavamo njihov uspjeh, i mi pokušavamo naštetiti svojim ‘suparnicima’.

Šaula je izabrao sam Gospodin (10:6,7,24), i to je trebalo izazvati osjećaj sigurnosti, a ne zavisti. Budući da i mi imamo jedinstvene pozive (Efežanima 2:10), možda je najbolji način da pobijedimo zavist prestati se uspoređivati.

– Sheridan Voysey

Zahvalimo Bogu na uspjesima prijatelja i suradnika.