Ljepota posvojenja

Pročitajte: Poslanica Galaćanima 3:26 – 4:7

26 Doista, svi ste Božji sinovi po vjeri u Kristu Isusu. 27 Jer koji ste god u Krista kršteni, Krista ste obukli. 28 Nema tu više ni Židova ni Grka, nema više ni roba ni slobodnjaka, nema više ni muškog ni ženskog, jer ste vi svi jedan u Kristu Isusu. 29 A kad ste vi Kristovi, onda ste Abrahamovi potomci, baštinici po obećanju.
4
1 Ali velim: dok je baštinik malodoban, ne razlikuje se ništa od roba, premda je gospodar svega, 2 nego je pod skrbnicima i upraviteljima sve do vremena određena od oca. 3 Tako smo bili i mi, kad bijasmo malodobni, podložni počelima svijeta. 4 Ali kad dođe punina vremenâ, posla Bog svojega Sina, rođena od žene, postavljena pod Zakon, 5 da otkupi one koji su bili pod Zakonom te primimo posinstvo. 6 A jer ste sinovi, posla Bog Duha svojega Sina u vaša srca koji vapi: »Aba, Oče!« 7 Tako više nisi rob, nego sin; a ako si sin, i baštinik si po Bogu.

Doista, svi ste Božji sinovi po vjeri u Kristu Isusu.

Galaćanima 3:26

FILM Priča o prvaku, snimljen 2009. godine, prikazuje istinitu priču o Afroamerikancu Michaelu Oheru, tinejdžeru beskućniku. Udomljuje ga bjelačka obitelj i pomaže mu da prevlada teškoće u učenju i postigne izvrsnost u američkom nogometu. U jednoj sceni obitelj razgovara s Michaelom o tome da ga žele posvojiti nakon što je živio s njima nekoliko mjeseci. Michael im nježnim i blagim glasom odgovara kako je mislio da već je dio obitelji!

To je lijepi trenutak, kao što je i posvojenje lijepa stvar. Ljubav se širi i nudi punu uključivost dok obitelj otvara ruke novome članu. Posvojenje mijenja živote, baš kao što je duboko promijenilo Michaelov život.

Vjernici postaju djecom Božjom »po vjeri u Kristu Isusu« (r. 26). Bog nas je posvojio i postali smo njegovi sinovi i kćeri (4:5). Kao Božja posvojena djeca, primamo Duh njegova Sina i Boga možemo zvati »Aba, Oče!« (r. 6), postali smo baštinici Božji (r. 7) i »subaštinici Kristovi« (Rimljanima 8:17). Punopravni smo članovi Božje obitelji.

Kad je Michael posvojen, promijenio se njegov život, identitet i budućnost. Koliko li je to tek istina za nas koje je posvojio Bog! Kad on postane našim Ocem, naš se život mijenja. Naš se identitet mijenja jer pripadamo njemu. Mijenja se i naša budućnost jer nam je obećano vječno nasljedstvo.

– Con Campbell

Oče, hvala ti što smo tvoja djeca.