Hodanje s Isusom

Pročitajte: Poslanica Hebrejima 12:1-3

1 Zato dakle i mi, imajući oko sebe toliki oblak svjedokâ, skinimo svako breme i grijeh koji je za nas prionuo, i s ustrajnošću trčimo u borbu koja nam je određena. 2 Uprimo pogled u Isusa, Početnika i Dovršitelja vjere. On mjesto sebi određene radosti podnese križ ne mareći za sramotu, i sjede s desne strane Božjega prijestolja. 3 Promotrite njega, koji je podnio toliko protivljenje grješnika, da se ne premorite i ne klonete duhom!

Zato dakle i mi, imajući oko sebe toliki oblak svjedokâ, skinimo svako breme i grijeh koji je za nas prionuo.

Hebrejima 12:1

OBROCI s malo masnoće, vodootporne planinarske cipele i zemljopisna karta neke su od osnovnih stvari koje nose planinari na stazi John Muir dugačkoj 338,6 kilometara. Nalazi se na zapadu SAD-a i krivuda preko potoka, oko jezera i šuma te preko planina, čiji zbroj nadmorskih visina premašuje 14.000 metara. Da prođete tu stazu potrebna su vam tri tjedna i presudno je ponijeti primjerenu količinu zaliha. Imate li previše, nećete to moći nositi; premalo, nećete imati što vam treba za tako dugačko putovanje.

Da bismo uspješno završili svoje putovanje kao vjernici u Isusa, i mi moramo dobro promisliti što nosimo. U 12. poglavlju Poslanice Hebrejima apostol Pavao nas potiče da »odbacimo od sebe svako breme i grijeh koji lako zavodi« (r. 1, K. S.). Uspoređuje naš život s borbom ili utakmicom »koja nam je određena« i koju moramo dovršiti. Ne smijemo sustati ni klonuti duhom (r. 1,3). Preopteretiti se grijehom ili onime što je izvan Božje nakane, za nas znači nositi nepotreban teret.

Baš kao što postoji popis stvari koje treba ponijeti za stazu John Muir, Bog je u Bibliji dao upute kako slijediti Isusa. Čitajući Bibliju znat ćete koje navike, snove i želje vrijedi ponijeti sa sobom.

– Karen Pimpo

Nosimo li samo nužne stvari, doći ćemo do cilja.