Tko je najveći?

Pročitajte: Evanđelje po Marku 9:33-37

33 Dođoše u Kafarnaum. Kad su bili u kući, zapita ih: »O čemu ste govorili putem?« 34 Oni su šutjeli, jer su se putem prepirali među sobom o tome tko je među njima najveći. 35 Tada on sjede, dozva k sebi dvanaestoricu i reče im: »Tko hoće da bude prvi, taj neka bude posljednji i svima sluga.« 36 Tada uze dijete, stavi ga u sredinu među njih, zagrli ga i reče im: 37 »Tko jedno takvo dijete primi u moje ime, mene prima; a tko primi mene, ne prima mene nego onoga koji me posla.«

Tko hoće da bude prvi, taj neka bude posljednji i svima sluga.

Marko 9:35

CUTHBERT je omiljeni povijesni lik sjeverne Engleske. U sedmom stoljeću evangelizirao je veći dio tog područja, savjetovao vladare i utjecao na državne poslove, a nakon smrti njemu u čast izgrađen je grad Durham. No njegovo naslijeđe je važno na više načina. Nakon kuge, Cuthbert je obišao pogođene gradove nudeći utjehu. Odlazeći iz jednog sela provjerio je treba li još netko njegovu molitvu. I trebao je – žena koja je grčevito držala dijete. Već je izgubila jednog sina, a i to dijete bilo je na umoru. Cuthbert je uzeo u naručje dječaka s visokom temperaturom, pomolio se za njega i poljubio ga u čelo. »Ne bojte se«, rekao je majci, »više nitko iz vašeg kućanstva neće umrijeti.« Dječak je navodno ostao živ.

Jednom zgodom Isus je stavio malog dječaka pred učenike da im objasni tko je najveći, rekavši: »Tko jedno takvo dijete primi u moje ime, mene prima« (r. 37). »Primiti« nekoga u židovskoj kulturi značilo je služiti mu kao što domaćin prima gosta. Budući da su djeca trebala služiti odraslima, a ne obratno, to je bilo šokantno. Isusova poenta? Istinska veličina počiva u služenju najmanjima i nevažnima (r. 35).

Savjetovao je vladare. Utjecao na povijest. Njemu u čast sagrađen je grad. No u nebu se Cuthbertovo nasljeđe opisuje ovako: Vidio je majku. Pomolio se za dječaka. Poljubio ga u čelo. Skromnim životom odražavao svoga Gospodara.

– Sheridan Voysey