Opet ustati

Pročitajte: Mudre izreke 24:15-18

15 Ne vrebaj, bezbožniče, oko pravednikova stana,
ne ruši mu postelje!
16 Jer sedam puta padne pravednik i opet ustane;
a bezbožnici propadaju u nesreći.
17 Kad padne tvoj neprijatelj, ne raduj se,
i kad posrne, ne udaraj u klicanje!
18 Inače, vidi to Gospodin, i to mu se ne sviđa,
i on obrati svoj gnjev od njega.

Jer sedam puta padne pravednik i opet ustane.

Izreke 24:16

OLIMPIJSKI natjecatelj Ryan Hall američki je prvak u polumaratonu. Pretrčao je 21 kilometar u odličnom vremenu od pedeset devet minuta i četrdeset i tri sekunde, i time postao prvi američki sportaš koji je utrku istrčao za manje od jednog sata. Iako je Hall slavio pobjede postavljanja rekorda, iskusio je i razočaranja kada nije uspio dovršiti utrku.

Nakon što je doživio i uspjeh i neuspjeh, zaslugu za to što je ustrajao Hall pripisuje vjeri u Isusa. Jedan od njegovih omiljenih biblijskih redaka ohrabrujući je redak iz knjige Mudrih izreka: »jer padne li pravednik i sedam puta, on ustaje« (r. 16, K. S.). Ova izreka podsjeća nas da će pravednici, oni koji se pouzdaju i imaju ispravan odnos s Bogom, i nadalje prolaziti kroz poteškoće i nevolje. No budu li usred nedaća tražili Boga, on je vjeran i dat će im snagu da ustanu i nastave dalje.

Jeste li nedavno doživjeli veliko razočaranje ili neuspjeh i imate li osjećaj da se nikada nećete oporaviti? Sveto pismo nas potiče da se ne oslanjamo na svoju snagu, nego da se nastavimo pouzdavati u Boga i njegova obećanja. Budemo li to činili, Božji nam Duh daje snagu da prevladamo svaku poteškoću s kojom se susrećemo u ovom životu, od svakodnevnih sitnica do značajnih borbi (2 Korinćanima 12:9).

– Lisa M. Samra

Nebeski Oče, hvala ti što si blizu u svakom iskušenju i razočaranju i nudiš utjehu i snagu da »ustanemo«.