Prvo oprosti

Pročitajte: Knjiga Postanka 33:1-11

1 Kad Jakov podiže oči i vidje Ezava s četiri stotine ljudi, razdijeli djecu Lei i Raheli i objema sluškinjama. 2 Sprijeda postavi sluškinje i njihovu djecu, za njima Leu i njezinu djecu, a na kraju Rahelu s Josipom. 3 A sam pođe pred njima i nakloni se sedam puta do zemlje, dok se ne približi svom bratu. 4 Ezav mu pohita ususret, zagrli ga, pade mu oko vrata i poljubi ga, i zaplakaše obojica.
5 Kad onda podiže svoje oči i ugleda žene i djecu, upita: »Tko su ti ovi?«
Odgovori: »To su djeca što ih Bog darova tvojemu sluzi.«
6 Pristupiše sluškinje s djecom i nakloniše se. 7 Tad pristupi i Lea s djecom i nakloni se. Na kraju pristupiše Josip i Rahela i nakloniše se.
8 On upita: »Što si htio s tom čitavom četom, koju susretoh?« On odgovori: »Htio sam time naći milost u očima svoga gospodara.«
9 Ezav reče: »Imam dosta, dragi brate! Zadrži što je tvoje!«
10 Ali Jakov odvrati: »Ne, ako sam našao milost u tvojim očima, onda primi dar od mene! Jer gledam u tvoje lice kao što se gleda u lice kojega nebesnika, i ti me tako lijepo dočeka. 11 Primi dakle moj pozdravni dar što ti je doveden! Jer Bog me obilato blagoslovi, i imam svega dosta.« I prisili ga te primi.

Ezav mu pohita ususret, zagrli ga.

Postanak 33:4

NAZIVALE smo se »sestrama u Kristu«, ali moja prijateljica bjelkinja i ja postale smo neprijateljice. Jednog smo se jutra na kavi žestoko posvađale oko različitih rasnih pogleda. Prekinule smo prijateljstvo, a ja sam se zarekla da ju više ne želim vidjeti. Međutim, godinu dana poslije počele smo raditi za istu kršćansku udrugu i nismo mogle izbjeći susrete. U početku smo nespretno izbjegavale govoriti o sukobu. S vremenom Bog nam je pomogao da se ispričamo jedna drugoj, da rane zacijele i da služimo najbolje što možemo.

Bog je također prekinuo neprijateljstvo između Ezava i njegova brata blizanca Jakova i blagoslovio njihove živote. Svojedobno je Jakov na prijevaru preoteo Ezavu očev blagoslov. Ali dvadeset godina poslije Bog je pozvao Jakova da se vrati u rodni kraj. Da udobrovolji Ezava, Jakov mu je poslao obilne darove. »Ezav mu pohita ususret, zagrli ga, pade mu oko vrata i poljubi ga, i zaplakaše obojica« (r. 4).

Njihov ponovni susret klasičan je primjer poslušnosti Božjem nalogu: »… pomiri se sa svojim bratom; onda dođi i žrtvuj svoj dar!« talente ili materijalna dobra, Bogu (Matej 5:24). Jakov je poslušao Boga i pomirio se s Ezavom, a poslije je načinio žrtvenik i nazvao ga »El je Bog Izraelov« (Postanak 33:20). Kakav lijepi redoslijed: prvo oprostimo i pomirimo se, a tada nas Bog prima pred svojim oltarom.

– Patricia Raybon

Da bismo smjeli doći pred Boga, moramo oprostiti.