Neustrašiva ljubav

Pročitajte: Prva Ivanova poslanica 3:1,11-18

1 Vidite kakvu nam je ljubav dao Otac: mi se zovemo djeca Božja, i jesmo. Zato svijet ne poznaje nas, jer ne poznaje njega.
11 Jer je ovo navještaj koji čuste od početka: da ljubimo jedni druge. 12 Ne kao Kajin koji je bio od nečastivoga i ubio svojega brata. A zašto ga je ubio? Jer su njegova djela bila zla, a bratova pravedna. 13 Ne čudite se, braćo, ako vas svijet mrzi! 14 Mi znamo da smo prešli iz smrti u život, jer ljubimo braću; tko ne ljubi, ostaje u smrti. 15 Svaki koji mrzi svoga brata, ubojica je, a znate da nijedan ubojica nema u sebi vječnoga života. 16 Po tom upoznasmo ljubav što on za nas položi svoj život; tako moramo i mi položiti život za braću. 17 Tko ima svjetovno blago i vidi svojega brata u potrebi pa zatvori svoje srce pred njim, kako Božja ljubav ostaje u njemu?
18 Dječice, ne ljubimo riječju ni jezikom, nego djelom i istinom.

Mi znamo da smo prešli iz smrti u život, jer ljubimo braću; tko ne ljubi, ostaje u smrti.

1 Ivanova 3:14

POSTOJE slike toliko snažne da se nikada ne zaborave. To se dogodilo meni kad sam vidjela poznatu fotografiju preminule princeze Diane od Walesa. Na prvi pogled prizor je svakidašnji: toplo se smiješeći, princeza se rukuje s nepoznatim muškarcem. No priča s fotografije čini ju izvanrednom. Kada je 19. travnja 1987. godine princeza Diana posjetila londonsku bolnicu Middlesex, Ujedinjenim Kraljevstvom vladala je panika zbog epidemije AIDS-a. Ne znajući kako se bolest – koja je često ubijala zastrašujućom brzinom – širi, javnost se prema žrtvama AIDS-a odnosila kao prema otpadnicima društva. Zato su svi ostali zaprepašteni kada je Diana, bez rukavica, iskreno se smiješeći, mirno stisnula ruku pacijenta oboljelog od AIDS-a. Ta slika poštovanja i ljubaznosti potaknula je svijet da se prema žrtvama bolesti odnosi sa sličnom milosrdnošću i suosjećajnošću.

Ta me slika podsjetila na nešto što često zaboravim: slobodno i velikodušno pružanje Isusove ljubavi drugima je važno. Ivan je podsjetio vjernike da dopustiti da ljubav izgubi svježinu ili ju skrivati zbog straha znači ostati »u smrti« (r. 14). Voljeti slobodno i neustrašivo, ispunjeni i osnaženi požrtvovnom ljubavlju Duha, znači iskusiti uskrsli život u svoj punini (r. 14,16).

– Monica La Rose

Dopustimo Božjoj ljubavi da slobodno teče kroz nas.