Prava narav ljubavi

Pročitajte: Druga poslanica Korinćanima 8:1-9

1 Javljamo vam, braćo, milost Božju koja je dana crkvama Makedonije. 2 Premda su bile kušane teškom nevoljom, ipak je obilna rijeka dobrotvornosti tekla iz punine njihove radosti i iz dubine njihova siromaštva. 3 Svjedočim za njih da su nas po mogućnosti i iznad mogućnosti, dragovoljno i usrdno, 4 molili za milost da i oni smiju pomagati svete. 5 Iznad svakoga očekivanja predadoše sami sebe najprije Gospodinu, a onda nama po Božjoj volji.
6 Zato zamolismo Tita, kao što je počeo, da onako dovrši i među vama to velikodušno djelo. 7 A vi, kako ste u svemu obilni, u vjeri i u riječi, u znanju i u svakoj revnosti, osim toga i u svojoj ljubavi prema nama, obilujte i u ovoj velikodušnosti!
8 Ne govorim kao da zapovijedam, nego da zalaganjem drugih iskušam vašu ljubav, je li istinita. 9 Jer znate milost Gospodina našega Isusa Krista: on je, premda je bio bogat, radi vas postao siromašan, da se vi obogatite njegovim siromaštvom.

Svjedok sam da su, prema svojim mogućnostima i iznad njih, dragovoljno darivali.

2 Korinćanima 8:3, K. S.

ZBOG uvođenja strožih epidemioloških mjera Jerry je morao zatvoriti svoj fitnes-centar i mjesecima nije imao prihod. Jednog dana prijatelj mu je poslao SMS poruku da se nađu ispred zgrade njegova centra u 18 sati. Jerry nije bio siguran zašto, ali otišao je i stao pred ulazom. Ubrzo su automobili počeli pristizati na parkiralište. Vozač prvog automobila stavio je košaru na pločnik ispred zgrade. Tada su automobili jedan za drugim (njih pedesetak) prošli onuda. Neki su Jerryju mahnuli ili ga glasno pozdravili, zaustavili se kod košare i stavili u nju karticu ili gotovinu. Neki su žrtvovali svoj novac; svi su odvojili vrijeme da ga ohrabre.

Po naravi prava je ljubav požrtvovna, smatrao je apostol Pavao. Objasnio je Korinćanima da su Makedonci davali »po mogućnosti i iznad mogućnosti« kako bi namirili potrebe apostola i drugih (r. 3). Čak su usrdno »molili za milost da mogu sudjelovati u ovoj službi milosrđa u korist svetih« (r. 4, K. S.). Razlog njihova darivanja bilo je požrtvovno srce samog Isusa koji je »radi vas od bogataša postao siromah« (r. 9, K. S.).

Zamolimo i mi Boga da možemo obilovati »i u ovom djelu milosrđa!« (r. 7, K. S.) kako bismo s ljubavlju podmirili potrebe drugih.

– Anne Cetas

Bože, želimo u tvojoj snazi pomagati i služiti drugima.