Kada ne razumijemo

Pročitajte: Job 2:7-10

7 I Sotona ostavi Gospodina i udari Joba zlim prištem od pete do tjemena. 8 A on uze crijep da se njime struže; pritom je sjedio na smetlištu. 9 Tada ga prekori njegova žena: »Držiš li se još uvijek tvrdo svoje pobožnosti? Odreci se Boga pa umri!« 10 A on joj odgovori: »Kao luđakinja brbljaš. Dobro smo primali od Boga, a zla zašto da ne primamo?« Kraj svega toga ne sagriješi Job svojim usnama.

Kraj svega toga ne sagriješi Job svojim usnama.

Job 2:10

«NE razumijem njegov plan. Cijeli svoj život predao sam njemu. I evo što se događa!« glasila je poruka sina njegovoj majci kada je njegov san o uspješnoj sportskoj karijeri privremeno doživio neuspjeh. Tko od nas nije iskusio neočekivano, razočaravajuće iskustvo kada nam se u glavi počinju rojiti dvojbe i pitanja? Član obitelji prekida komunikaciju bez objašnjenja; zdravstveno stanje se pogorša; tvrtka se neočekivano preseli; uznemirujuće životne nedaće se događaju.

Prva dva poglavlja opisuju niz nedaća i gubitaka u Jobovu životu. Ljudski govoreći, ako je postojao netko tko je zavrijedio život bez nevolja, bio je to Job. Za njega piše da »je bio čovjek pošten i pravedan, bojao se Boga i klonio se zla« (1:1). Ali život ne ispadne uvijek onakav kakav bismo željeli – ni za Joba, a ni za nas. Kada ga je supruga prekoravala govoreći: »Odreci se Boga pa umri!« (2:9), Jobov odgovor bio je mudar, poučan, prikladan i primjeren i za nas danas kad nam se dogodi nešto – veliko ili malo – s čime se radije ne bismo suočili. »‘Dobro smo primali od Boga, a zla zašto da ne primamo?’ Kraj svega toga ne sagriješi Job svojim usnama« (r. 10).

Poput Joba, uz Božju pomoć, ostanimo vjerni i oslonimo se na Boga i kad život postane težak.

– Arthur Jackson

Oče, pomogni nam da ti vjerujemo i veličamo te i kad ne vidimo tvoju ruku ili ne razumijemo tvoj plan.