Mir u kaosu

Pročitajte: Psalam 121

1 Podižem oči svoje prema gorama,
odakle će mi doći pomoć.
2 Pomoć mi dolazi od Gospoda
koji stvori nebo i zemlju.
3 Ne će on dati da posrne tvoja noga!
Ne će zadrijemati čuvar tvoj.
4 Ne, ne će zadrijemati,
ne će zaspati čuvar Izraela.

5 Gospod je čuvar tvoj,
Gospod je sjena tvoja s desne tvoje.
6 Danju ti sunce ne će nauditi,
niti mjesec u noći.

7 Gospod će te čuvati od svakoga zla,
on će čuvati život tvoj.
8 Gospod će čuvati tvoj izlazak
i povratak od sada i dovijeka.

Pomoć mi dolazi od Gospoda koji stvori nebo i zemlju.

Psalam 121:2

NEŠTO nalik zvuku petarde trgnulo je Joanne iz sna. Razbilo se staklo. Poželjela je da ne živi sama. Ustala je da vidi što se događa. Mračne ulice bile su prazne, a kuća se činila u redu – onda je ugledala razbijeno ogledalo.

Tijekom istrage policajci su pronašli metak samo centimetar od plinske cijevi. Da je pogodio cijev, vjerojatno ne bi ostala živa. Istražitelji su ustanovili da je bila riječ o zalutalom metku iz susjednog stana, ali Joanne se počela bojati biti kod kuće. Molila je za mir, i kad je pomela razbijeno staklo, srce joj se smirilo.

Psalam 121. podsjeća nas da u vrijeme nevolje potražimo Boga. U pročitanom tekstu vidimo da možemo sačuvati mir i biti spokojni jer nam pomoć dolazi »od Jahve koji stvori nebo i zemlju« (r. 2, K. S.). Bog koji je stvorio svemir nam pomaže i čuva nas (r. 3) – i onda dok spavamo – jer on nikada ne spava (r. 4). On bdije nad nama danju i noću (r. 6), »odsada i dovijeka« (r. 8).

Bez obzira u kakvim se okolnostima nalazimo, Bog vidi. I čeka da potražimo njegovu pomoć. Učinimo li to, naše se okolnosti neće uvijek promijeniti, ali on nam usred svega što nas snađe obećava svoj mir.

– Julie Schwab

Ljubljeni Bože, hvala ti na miru. Molimo te, nastavi smirivati naša ​​srca u područjima života u kojima je zavladao nemir.