Novi poziv

Pročitajte: Druga poslanica Timoteju 1:6-14

6 Zato te opominjem da stalno raspiruješ Božju milost koja je u tebi polaganjem mojih ruku. 7 Doista, Bog nam nije dao duha bojažljivosti, nego jakosti, ljubavi i razboritosti. 8 Ne stidi se dakle svjedočenja za našega Gospodina, ni mene, njegova sužnja, nego podnosi sa mnom za evanđelje po snazi Boga. 9 On nas je spasio i pozvao svetim pozivom, ne po našim djelima, nego po svojoj odluci i milosti koja nam je dana u Kristu Isusu prije vječnih vremena. 10 Ona se sad objavila pojavom našega Spasitelja Isusa Krista koji uništi smrt, a obasja život i neraspadljivost po evanđelju, 11 za koje sam ja postavljen kao propovjednik, apostol i učitelj pogana. 12 Zato i trpim ovo, ali se ne stidim, jer znam kome sam povjerovao i uvjeren sam da je on u stanju sačuvati moj poklad za onaj dan. 13 Neka ti budu mjerilo zdrave riječi koje si čuo od mene, drži ih u vjeri i ljubavi koja je u Kristu Isusu! 14 Lijepi poklad čuvaj po Duhu Svetom koji prebiva u nama!

On nas je spasio i pozvao svetim pozivom.

2 Timoteju 1:9

VOĐA tinejdžerske bande Casey i njegovi prijatelji provaljivali su u domove i automobile, pljačkali trgovine i borili se protiv drugih bandi. Na kraju je Casey uhićen i osuđen. U zatvoru je postao »strijelac«, netko tko je tijekom nereda dijelio noževe kućne izrade.

Nedugo zatim smješten je u samicu. Dok je sanjao u svojoj ćeliji, Casey je doživio svojevrsni »film« koji je ‘odvrtio’ ključne događaje iz njegova života – ali i iz Isusova kad je bio odveden i pribijen na križ i rekao mu: »Činim ovo za tebe.« Casey je plačući pao na pod i priznao svoje grijehe. Kasnije je svoje iskustvo podijelio sa svećenikom, koji mu je više govorio o Isusu i dao mu Bibliju. »To je bio početak mog putovanja vjere«, rekao je Casey. Na kraju je pušten iz samice i pridružio se ostalim zatvorenicima. Oni su ga zlostavljali zbog vjere, ali osjećao je mir jer je pronašao novi poziv – pričati drugim zatvorenicima o Isusu.

U drugom pismu Timoteju apostol Pavao govori o Kristovoj moći da promijeni život: Bog nas iz nepravde poziva da slijedimo i služimo Isusu (r. 9). Kad ga primimo s vjerom, želimo biti živim svjedocima Kristove ljubavi. Duh Sveti to nam omogućuje, čak i kad trpimo u nastojanju da podijelimo Radosnu vijest (r. 8). Poput Caseya, živimo svoj novi poziv.

– Alyson Kieda

Dragi Bože, hvala ti što si nam dao svoga Duha da živi u nama, da nas vodi i osnažuje da ti služimo.