Izvrsno!

Pročitajte: Druga poslanica Timoteju 4:1-8

1 Zaklinjem te pred Bogom i Isusom Kristom koji će suditi žive i mrtve, njegovim dolaskom i njegovim kraljevstvom: 2 Propovijedaj riječ, nastoj oko toga kad imaš dobru priliku, ali i kad prilika nije dobra, uvjeravaj, opominji, ohrabruj sa svom strpljivošću i naukom! 3 Doći će naime vrijeme kad zdravi nauk ne će podnositi, nego će po svojim strastima skupiti sebi učitelje, da im golicaju uši. 4 I odvraćat će uši od istine, a okretat će se k bajkama. 5 A ti budi razborit u svemu, podnosi zlo, čini djelo evanđelista, svoju službu obavljaj potpuno! 6 Doista, ja se već žrtvujem, i približilo se vrijeme moga odlaska. 7 Dobar sam boj vojevao, trku dovršio, vjeru očuvao. 8 Uostalom, meni je pripravljen vijenac pravde koji će mi dati Gospodin, pravedni sudac u onaj dan. A ne samo meni, nego i svima koji ljube njegov dolazak.

Dobar sam boj vojevao, trku dovršio, vjeru očuvao.

2 Timoteju 4:7

ŠKOLA u kojoj moj sin Brian trenira nogometnu momčad izgubila je odlučujuću utakmicu. Njihovi protivnici bili su nepobijeđeni posljednje dvije godine. Poslao sam Brianu poruku da suosjećam s njime i dobio vrlo kratki odgovor: »Djeca su se borila!«

Nakon utakmice nitko od učitelja nije ih ukorio. Nitko nije vikao na njih zbog pogrešaka ili loših odluka. Ne, učitelji su ih obasuli pohvalama za ono što je trebalo pohvaliti.

Jednako tako dobro je znati da oni koji vjeruju u Isusa neće od njega čuti oštre riječi ukora. Kad Krist dođe i stanemo pred njega, neće nas posramiti. On će vidjeti što smo činili dok smo ga slijedili (2 Korinćanima 5:10; Efežanima 6:8). Mislim da će reći nešto poput: »Borili ste se! Izvrsno!« Apostol Pavao je izjavio: »Dobar sam boj vojevao« i nestrpljivo čeka vijenac pravde koji će mu dati Gospodin (2 Timoteju 4:7,8).

Život je nemilosrdna borba sa žestokim, nepopustljivim neprijateljem koji nas želi uništiti. Odupirat će se svakom našem nastojanju da budemo poput Isusa i volimo druge. Bit će nekoliko dobrih pobjeda i nekih bolnih gubitaka – Bog zna – ali neće biti vječne osude za one koji su u Kristu Isusu (Rimljanima 8:1). Ako stanemo pred njega zaslugama Božjeg Sina, »tada će svaki dobiti pohvalu od Boga« (1 Korinćanima 4:5).

– David H. Roper

Isus je naš Spasitelji i za nas nema osude.