Virtualna prisutnost

Pročitajte: Poslanica Kološanima 2:1-5

1 Hoću da znate koliku borbu vodim za vas i za one što su u Laodiceji, i za sve koji me ne vidješe osobno: 2 da se utješe njihova srca, da sjedinjeni u ljubavi dođu do svega bogatstva, punine razumijevanja te upoznaju otajstvo Boga i Krista 3 u kojemu je sakriveno sve blago mudrosti i znanja. 4 To govorim da vas nitko ne prevari zamamnim riječima. 5 Doista, ako tijelom i nisam kod vas, jesam duhom s vama, radujući se što vidim vaš red i čvrstoću vaše vjere u Krista.

Doista, ako tijelom i nisam kod vas, jesam duhom s vama…

Kološanima 2:5

DOK se koronavirus ubrzano širio svijetom, zdravstveni djelatnici savjetovali su povećanje fizičke udaljenosti među ljudima kao način usporavanja njegova širenja. Mnogi su morali u samoizolaciju. Kada je to bilo moguće, ljudi su ostajali kod kuće i radili na daljinu, a neki su pretrpjeli novčani gubitak ili su ostali bez posla. Poput mnogih, sudjelovao sam na bogoslužjima ili okupljanjima manjih skupina vjernika putem interneta. Kao i drugi, povezali smo se na nove načine i uživali u zajedništvu unatoč tome što smo bili fizički udaljeni.

No nismo samo tako održavali osjećaj povezanosti. Kao članove Kristova tijela povezuje nas Duh Sveti. Mnogo stoljeća prije apostol Pavao piše o tome crkvi u Kolosima. Iako nije osobno osnovao tu crkvu, bilo mu je stalo do njih i njihove vjere, do toga da je duhom povezan s njima (r. 5).

Ne možemo uvijek biti s onima koje volimo. Razlozi mogu biti financijski, zdravstveni ili neki drugi, no tehnologija može donekle popuniti tu prazninu. Ipak, svaki oblik virtualne povezanosti blijedi u usporedbi sa zajedništvom koje možemo doživjeti kao dijelovi Kristova tijela (1 Korinćanima 12:27). Možemo se, poput Pavla, radovati postojanosti vjere jedni drugih i molitvom ohrabrivati da u potpunosti upoznamo »otajstvo Boga i Krista« (Kološanima 2:2).

– Kirsten Holmberg

Isuse, hvala što si s nama kad nitko drugi to ne može.