Pravodobno rješavanje

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 5:21-26

21 Čuli ste da je bilo kazano starima: Ne ubijaj! Tko ubije, bit će kriv sudu. 22 A ja vam kažem: Svatko tko se gnjevi na svojega brata bit će kriv sudu. Tko rekne svome bratu: Budalo!, bit će kriv visokomu vijeću. A tko mu rekne: Luđače!, zaslužio je pakleni oganj. 23 Ako dakle prineseš svoj dar na žrtvenik i ondje se sjetiš da tvoj brat ima nešto protiv tebe, 24 ostavi ondje svoj dar pred žrtvenikom, otiđi prije i pomiri se sa svojim bratom; onda dođi i žrtvuj svoj dar! 25 Sporazumi se bez otezanja sa svojim protivnikom, dok si još na putu s njim. Inače bi te protivnik mogao predati sucu, a sudac sudskome službeniku, i onda bi te bacili u tamnicu. 26 Zaista kažem ti, ne ćeš izaći odanle dok ne platiš posljednjeg novčića.

Sporazumi se bez otezanja sa svojim protivnikom.

Matej 5:25

NERAZRIJEŠENA razmirica između Simona i Geoffreya trajala je godinama. Simonovo nastojanje da se pomire doživjelo je neuspjeh. Nakon što je čuo da je umrla Geoffreyjeva majke, Simon je otputovao u Keniju na njezin ispraćaj. »Nisam imao nikakva očekivanja o tome što će se dogoditi, ali nakon ispraćaja pozdravili smo se i iskreno razgovarali. Zagrlili smo se, na trenutak tako ostali, zajedno se pomolili i dogovorili ponovni susret«, prisjeća se Simon. Da su se samo uspjeli prije pomiriti, toliko su boli mogli izbjeći.

Isusove riječi u pročitanom tekstu pomažu nam pravilno sagledati i što prije obnoviti narušene odnose. Gnjev je vrlo opasan (r. 22). Nadalje, razrješavanje razmirica tj. pomirenje preduvjet su za štovanje Boga (r. 23,24). Isusove riječi da se sporazumijemo »bez otezanja sa svojim protivnikom« (r. 25) potiču nas da što prije učinimo sve što možemo da pridonesemo pomirenju, to bolje za sve.

Odnosi su složeni; zahtijevaju trud – u našim obiteljima, na radnome mjestu, u školama i fakultetima i među ljudima koji dijele našu vjeru u Krista. No, kao oni koji predstavljaju Kneza mira (Izaija 9:6), potrudimo se učiniti prvi korak, pružiti ruke i srce onima s kojima imamo neriješen sukob.

– Arthur Jackson

Oče, ti znaš koji su odnosi ostali neriješeni u našim životima. Oprosti nam što odugovlačimo u pronalaženju rješenja. Daj nam snage da učinimo prvi korak.