Mudrost i tisuće očiju

Pročitajte: Judina poslanica 1:17-23

17 A vi, ljubljeni, sjećajte se riječi koje unaprijed kazaše apostoli Gospodina našega Isusa Krista! 18 Oni vam govorahu da će u posljednje vrijeme doći podrugljivci koji će živjeti po svojim bezbožnim požudama. 19 Ovo su oni koji čine razdore, puteni, koji nemaju Duha. 20 A vi, ljubljeni, izgrađujte sebe svojom presvetom vjerom i molite se u Duhu Svetome! 21 Čuvajte sami sebe u ljubavi Božjoj i čekajte milost Gospodina našega Isusa Krista za vječni život! 22 Budite milosrdni prema onima koji još oklijevaju! 23 Druge otimajte ognju i spašavajte ih! Trećima iskazujte milosrđe u strahu! Čuvajte se odjeće koja je tijelom okaljana!

Budite milosrdni prema onima koji još oklijevaju! Druge otimajte ognju i spašavajte ih! Trećima iskazujte milosrđe u strahu!

Judina 1:22,23

OMILJENI crkveni otac Ivan Zlatousti napisao je da pastir treba veliku mudrost i tisuću očiju da pregleda stanje duše iz svakog kuta. Napisao je to kao dio rasprave o složenosti dobre duhovne brige za druge. Budući da je nemoguće prisiliti bilo koga da ozdravi, doprijeti do nečijeg srca zahtijeva veliku empatiju i suosjećanje. Ali to ne znači da nikada nećete morati nanijeti bol. Ako ste previše obzirni i ne napravite dovoljno duboki rez, kada je to nužno, nećete ukloniti ‘rak’. No, ako to učinite nemilosrdno, bolesnik često, u očaju zbog svojih patnji, sve odbacuje… i odmah se baci s litice.

Sličnu složenost vidimo u Judinu naputku kako postupati s onima koje su zaveli lažni učitelji (r. 12,13,18,19). Juda piše da odgovarajući na tako ozbiljne prijetnje treba izbjegavati gnjev. Umjesto toga, podučio je vjernike da je ispravan odgovor još dublje ukorijeniti se u Božju ljubav (r. 20,21). Tek kada smo duboko usidreni u neizmjernoj Božjoj ljubavi, pronaći ćemo mudrost da pomognemo drugima primjerenom hitnošću, poniznošću i suosjećanjem (r. 22,23) – tako ćemo im najvjerojatnije pomoći da pronađu ozdravljenje i odmor u Božjoj bezgraničnoj ljubavi.

– Monica La Rose

Bože, daj nam suosjećanje, mudrost i »tisuću očiju« da vidimo potrebe drugih i pokažemo im tvoju ljubav.