Lav, janje, Spasitelj!

Pročitajte: Otkrivenje 5:1-7

1 Vidjeh u desnici onoga koji je sjedio na prijestolju knjigu napisanu iznutra i izvana, a bila je zapečaćena sa sedam pečata. 2 I vidjeh silnoga anđela koji povika jakim glasom: »Tko je dostojan otvoriti knjigu i raskinuti njezine pečate?« 3 I nitko nije mogao na nebu, na zemlji i pod zemljom otvoriti knjigu i pogledati u nju. 4 Ja sam gorko plakao što se nitko ne nađe dostojan otvoriti knjigu i u nju pogledati. 5 Jedan od starješina napokon mi reče: »Prestani plakati, evo pobijedi lav iz Judina plemena, Davidov korijen! On će otvoriti knjigu i njezinih sedam pečata.«*6 I vidjeh posred prijestolja i četiriju bića i posred starješina Janganjca koji je stajao kao zaklan, a imao je sedam rogova i sedam očiju: to su sedam Božjih duhova poslanih po svemu svijetu. 7 On dođe i uze knjigu iz desnice onoga koji je sjedio na prijestolju.

Prestani plakati, evo pobijedi lav iz Judina plemena, Davidov korijen!

Otkrivenje 5:5

DVA veličanstvena kamena lava stražare pred ulazom u njujoršku javnu knjižnicu. Izrađeni od mramora, ponosno stoje ondje od posvete knjižnice 1911. godine. Prvo su dobili nadimak Leo Lenox i Leo Astor u čast njezinim osnivačima. No tijekom Velike gospodarske krize 1929. godine, gradonačelnik New Yorka Fiorello LaGuardia preimenovao ih je u Fortitude i Patience (Odvažnost i Strpljenje), vrline koje su prema njegovu mišljenju Njujorčani trebali u tim teškim godinama. Lavove i danas zovu Fortitude i Patiance.

Biblija opisuje živoga, moćnog Lava koji također ohrabruje u nevolji, a poznat je i pod drugim imenima. U svojem viđenju neba apostol Ivan je plakao kad je vidio da nitko ne može otvoriti zapečaćeni svitak koji sadržava Božji plan suda i otkupljenja. Tada mu je jedan od starješina rekao: »Nemoj plakati, pobijedio je ‘Lav’ iz Judina plemena, Davidov ‘Izdanak’, tako da može otvoriti knjigu i njezinih sedam pečata!« (r. 5, K. S.) No, u sljedećem retku Ivan opisuje nešto posve drugo: »I vidjeh posred prijestolja… Jaganjca koji je stajao kao zaklan« (r. 6). Lav i Jagnje su ista osoba: Isus. On je kralj koji pobjeđuje i Jaganjac Božji »koji oduzima grijeh svijeta!« (Ivan 1:29) Njegovom snagom i križem primamo milosrđe i oproštenje kako bismo živjeli i divili se svemu stvorenju!

– James Banks

Spasitelju, hvala ti što možemo živjeti u tvojoj ljubavi!