Bolje od zlata

Pročitajte: Mudre izreke 3:13-18

13 Blago čovjeku koji postigne mudrost,
i čovjeku koji dobije razboritost!
14 Jer je bolje nju steći nego srebro;
nju dobiti više vrijedi od zlata.
15 Dragocjenija je od bisera;
sve tvoje dragocjenosti ne mogu se s njom izjednačiti.
16 Dug se život krije u njezinoj desnici,
bogatstvo i čast u njezinoj ljevici.
17 Njezini su putovi putovi miline,
i sve njezine staze pune su sreće.
18 Stablo je života onome koji je prihvati.
Tko je drži čvrsto, sretan je.

Stablo je života onome koji je prihvati

Izreke 3:18

KAD je tragač za zlatom Edward Jackson krenuo u Kaliforniju za vrijeme Velike zlatne groznice u SAD-u, u svojem je dnevniku 20. svibnja 1849. opisao teško putovanje kolima koje su pratile bolesti i smrti. Molio je: »Ne ostavljajte moje kosti ovdje. Ako je moguće, neka leže kod kuće.« John Walker, drugi tragač za zlatom, napisao je: »To je najrizičnija lutrija koju možete zamisliti… Ne savjetujem nikome da dođe.«

Walker se, naime, vratio kući i s vremenom postao uspješan zemljoradnik, stočar i političar. Kad je jedan od njegovih nasljednika želio ustanoviti imaju li njegova pisma neku vrijednost, začudio se jer su procijenjena na nekoliko tisuća dolara. »Ipak je dobio nešto vrijedno od Zlatne groznice – pisma«, zaključio je.

Štoviše, i Walker i Jackson vratili su se kući nakon što su stekli mudrost koja ih je potaknula na mnogo realniji život. Razmotrimo ove riječi o mudrosti kralja Salomona: »Blago čovjeku koji postigne mudrost… Stablo je života onome koji je prihvati« (r. 13,18). Odabrati mudrost je bolje nego steći srebro, »nju dobiti više vrijedi od zlata«, toliko je dragocjena da se ništa ne može »s njom izjednačiti« – to ju čini dragocjenijom od svega drugog (r. 14,15.)

»Dug se život krije u njezinoj desnici… i sve njezine staze pune su sreće« (r. 16,17). To se odnosi i na nas danas.

– Patricia Raybon

Odaberimo mudrost. To je put koji će Bog blagosloviti.