Jedan dan bliže Božiću

Pročitajte: Poslanica Filipljanima 3:15-21

15 Mi koji smo »savršeni« razmišljajmo dakle ovako, a ako što drukčije mislite, Bog će vas o tome poučiti. 16 U međuvremenu držimo se onoga što smo dostigli!
17 Ugledajte se u mene, braćo, i gledajte one koji tako žive kao što nas imate za ugled! 18 Jer mnogi o kojima sam vam mnogo puta govorio, a sada i plačući govorim, žive kao neprijatelji Kristova križa. 19 Njima je svršetak propast, bog im je trbuh, a slava u njihovoj sramoti. Misle samo na ovozemno. 20 Ali naša je domovina na nebesima, odakle i Spasitelja očekujemo, Gospodina Isusa Krista. 21 On će preobraziti naše bijedno tijelo da bude jednako njegovu slavnom tijelu, po sili kojom može sve sebi podložiti.

Ali naša je domovina na nebesima, odakle i Spasitelja očekujemo, Gospodina Isusa Krista.

Filipljanima 3:20

»NE mogu vjerovati da je Božić prošao«, potišteno je rekla moja kći. Znao sam kako se osjeća: dani nakon Božića mogu biti turobni. Darovi su otvoreni. Božićnog drvca i ukrasa više neme. Malodušni siječanj i za mnoge potreba da skinu nekoliko blagdanskih kilograma. Božić i veliko iščekivanje koje dolazi s njime odjednom se čini eonima daleko.

Prije nekoliko godina, dok smo spremali božićne ukrase, shvatio sam: bez obzira na datum, uvijek smo jedan dan bliže sljedećem Božiću. To je nešto što često govorim.

No, daleko važnije od vremena kada slavimo Božić je duhovna stvarnost iza toga: spasenje koje je Isus svojim dolaskom donio u naš svijet i iščekivanje njegova povratka na zemlju. Sveto pismo opetovano govori o gledanju, čekanju i čežnji za Kristovim drugim dolaskom. Volim to što Pavao kaže u Poslanici Filipljanima 3:15-21. On uspoređuje svjetovni način života – razmišljanje samo o ovozemnom – s načinom života koji određuje nada u Isusov povratak, jer »naša je domovina na nebesima, odakle i Spasitelja postojano očekujemo, Gospodina Isusa Krista…« (r. 20, K. S.).

Činjenica da je naša »domovina na nebesima« mijenja sve, uključujući ono čemu se nadamo i kako živimo.

– Adam R. Holz

Bože, hvala ti što je naša nada osnažena spoznajom da smo svakoga dana sve bliže Isusovu povratku.