Krasne noge

Pročitajte: Izaija 52:7-10

7 Kako su krasne na gorama
noge glasnika radosti,
koji navješćuje mir, koji obećava sreću,
koji oglašava spasenje,
koji govori Sionu:
»Bog je tvoj postao kralj.«
8 Čuj, tvoji stražari podižu glas!
Oni svi kliču.
Jer okom u oko vide puni radosti
Gospodnji povratak u Sion.
9 Kličite u sav glas,
razvaline Jeruzalema!
Jer Gospodin tješi svoj narod.
On otkupljuje Jeruzalem.
10 Gospodin je pokazao svoju svetu mišicu
pred očima svih naroda.
Svi krajevi zemlje gledaju
spasenje našega Boga.

Kako su krasne na gorama noge glasnika radosti…

Izaija 52:7

JOHN Nash je 1994. godine dobio Nobelovu nagradu za ekonomiju, priznanje za svoj pionirski rad u području matematike. Od tada se njegove jednadžbe koriste da bi poduzetnicima diljem svijeta pomogle razumjeti dinamiku tržišnog natjecanja i suparništva. Knjiga i cjelovečernji dokumentarni film prikazuju njegov život i govore o njemu kao »krasnom umu« – ne zato što je njegov mozak bio estetski privlačan, nego zbog toga što je činio.

Starozavjetni prorok Izaija rabi istu riječ opisujući noge – ne zbog nekih vidljivih tjelesnih svojstava, nego zato što je vidio ljepotu u onome što su činile. »Kako su ljupke po gorama noge glasonoše radosti…« (r. 7, K. S.). Nakon sedamdeset godina zatočeništva u Babilonu zbog nevjernosti Bogu, stigli su glasnici s ohrabrujućim riječima da će se Božji narod uskoro vratiti kući jer »Gospodin… otkupljuje Jeruzalem« (r. 9).

Za tu radosnu vijest nije bila zaslužna vojna snaga Izraelaca niti bilo kakvi drugi ljudski napori, već to što je Gospodin »pokazao svoju svetu mišicu pred očima svih naroda« (r. 10). Isto vrijedi i danas kada pobjeđujemo svoje duhovne neprijatelje kroz Kristovu žrtvu za nas. Tada i mi postajemo glasnici radosti i spasenja onima oko sebe. I sve to činimo ‘krasnim nogama’.

– Kirsten Holmberg

Hvala ti, Oče, što si poslao ljude u naš život da im donesemo vijest o Kristovoj žrtvi.