Borba protiv neodlučnosti

Pročitajte: Mudre izreke 3:5-8

5 Uzdaj se u Gospodina svim srcem!
Ne oslanjaj se na svoju razboritost!
6 Misli na njega na svim svojim putovima
i on će ti ravnati staze.
7 Ne smatraj sama sebe mudrim!
Boj se Gospodina i kloni se zla!
8 To čini tvoje tijelo zdravim
i vrelo je mladosti tvojim udovima.

Misli na njega na svim svojim putovima i on će ti ravnati staze.

Izreke 3:6

ŽIVIMO u svijetu koji nudi veliki izbor od papirnatih ubrusa do životnog osiguranja. Godine 2004. psiholog Barry Schwartz napisao je knjigu pod naslovom Paradoks izbora u kojoj je ustvrdio da iako je sloboda izbora važna za našu dobrobit, previše izbora može dovesti do preopterećenosti i neodlučnosti. Dok je rizik svakako manji pri odlučivanju o tome koji kuhinjski ubrus kupiti, neodlučnost može postati iscrpljujuća pri donošenju velikih odluka koje utječu na tijek naših života. Pa kako onda prevladati neodlučnost i s pouzdanjem krenuti naprijed u životu za Isusa?

Kao vjernicima, traženje Božje mudrosti pomaže nam u suočavanju s teškim odlukama. Kad odlučujemo o bilo čemu u životu, velikom ili malom, Sveto pismo nas upućuje: »Uzdaj se u Gospodina svim srcem! Ne oslanjaj se na svoju razboritost!« (r. 5) Oslanjajući se na vlastito prosuđivanje, postajemo zbunjeni i zabrinuti da ćemo propustiti važan detalj ili pogrešno odabrati. Međutim, kad tražimo odgovore od Boga, on će nam »ravnati staze« (r. 6). Dat će nam bistar um i mir dok donosimo odluke u svakodnevnom životu.

Bog ne želi da nas paralizira ili pritišće težina naših odluka. Možemo pronaći mir u mudrosti i smjeru koji nam on pokazuje kada mu u molitvi iznesemo svoje brige.

– Kimya Loder

Nebeski Oče, znamo da ti imaš odgovore na sve odabire s kojima se suočavamo. Tražimo tvoju mudrost.