Važno da je jednostavno

Pročitajte: Djela apostolska 8:26-35

26 Gospodnji anđeo reče Filipu: »Ustani i idi prema jugu, na put koji vodi od Jeruzalema u Gazu! Put je pust.« 27 On ustade i pođe. I gle, čovjek Etiopljanin, dvoranin i dostojanstvenik Kandake, kraljice Etiopije, koji je bio nad svim njezinim riznicama, došao je u Jeruzalem da se pokloni Bogu. 28 Sad se je on vraćao kući. Sjedio je na svojim kolima i čitao proroka Izaiju. 29 Tada reče Duh Filipu: »Idi i pristupi tim kolima!« 30 Filip pritrča i ču gdje čita proroka Izaiju. Upita ga: »Razumiješ li što čitaš?« 31 A on odgovori: »Kako bih mogao razumjeti ako me tko ne uputi?« I zamoli Filipa te se popne i sjede s njim. 32 A mjesto iz Pisma što ga je čitao bilo je ovo:
»Kao ovca što se vodi na klanje
i kao janje što je nijemo pred onim koji ga striže,
ne otvori on svojih usta.
33 U svom poniženju bio je lišen svoga prava.
Tko da opiše njegov rod?
Jer se njegov život uzima sa zemlje.«
34 Dvoranin upita Filipa: »Molim te, za koga to govori prorok? Za sebe ili za koga drugoga?« 35 Tada uze Filip riječ i stade mu navješćivati Isusa kao evanđelje, počevši od ovoga mjesta u Pismu.

Tada uze Filip riječ i stade mu navješćivati Isusa kao evanđelje, počevši od ovoga mjesta u Pismu.

Djela ap. 8:35

PORUKA pristigla elektroničkom poštom bila je kratka, ali hitna: »Trebam spasenje. Volio bih upoznati Isusa.« Kakav zapanjujući zahtjev. Za razliku od prijatelja i članova obitelji koji još nisu odlučili primiti Krista, njega nije trebalo uvjeravati. Samo sam morala pobijediti nesigurnost i jednostavnim riječima objasniti ključne istine Radosne vijesti i pouzdati se u provjerene izvore koji daju odgovor na potrebu tog čovjeka. Dalje će ga Bog vjerom voditi na njegovu putovanju.

Filip je pokazao takvo, jednostavno evangeliziranje kad je na cesti kroz pustinju susreo etiopskog dvorjanina koji je čitao naglas iz Izaijine knjige. »Razumiješ li što čitaš?« (r. 30), upitao ga je. »Kako bih mogao razumjeti ako me tko ne uputi?« (r. 31), odgovorio je dvorjanin. Da bi mu objasnio to što čita, popeo se na kola »i stade mu navješćivati Isusa kao evanđelje« (r. 35). Započeti tamo gdje su ljudi i navijestiti Evanđelje jednostavnim riječima, poput Filipa, može biti učinkovit način svjedočenja o Kristu. Zapravo, dok su njih dvojica putovali zajedno, čovjek je rekao: »Evo vode… Što priječi da budem kršten?« (r. 36) Filip je to učinio i »pun radosti otišao svojim putem« (r. 39). Obradovala sam se kad je pisac poruke odgovorio da se pokajao za grijeh, priznao Krista, našao odgovarajuću crkvu i vjeruje da se nanovo rodio. Kako lijep početak! A sada, neka ga Bog vodi dalje!

– Patricia Raybon

Za uspješno evangeliziranje najvažnija je Božja pomoć.