Božja blizina

Pročitajte: Psalam 34:16-21
16 Na pobožnima počiva Gospodnje oko,
i uho njegovo čuje njihov vapaj.
17 Gospodnje lice je protiv zlikovaca,
da istrijebi iz svijeta njihov spomen.
18 Pravednici zavape, Gospod ih čuje
i izbavlja ih od svih njihovih nevolja.
19 Gospod je blizu onima koji su skršena srca,
a slomljene duše spašava.
20 Pravednik ima mnogo muke,
ali ga iz svih spašava Gospod.
21 Čuva sve njegove kosti,
nijedna mu se ne će slomiti.

Gospod je blizu onima koji su skršena srca.

Psalam 34:19

JEDNA slika koja slama srce ostala mi je u mislima s prošlogodišnjeg ispraćaja vojvode od Edinburgha. Zbog protupandemijskih mjera, Kraljica Ujedinjenog Kraljevstva ispraćaj u crkvi provela je sjedeći sama. Usamljena, okružena redovima i redovima praznih klupa, opraštala se od svoga supruga s kojim je bila u braku sedamdeset i tri godine.

To što je bila sama u tuzi dojmilo se tisuće gledatelja koji su se suočili sa sličnim tužnim oproštajima tijekom pandemije. Nešto je čudno u tome da morate tugovati sami. Ipak, mnogi su komentirali da, unatoč praznim klupama, njezina snažna vjera u Boga znači da nije bila sama.

Ta je istina promijenila Davidov život kad se osjećao usamljeno i uplašeno (1 Samuelova 21:13). »Blizu je Jahve onima koji su skršena srca«, napisao je (Psalam 34:19, K. S.). Bog je u našoj tuzi, našoj boli i našim pitanjima. Riječ koja opisuje Božju prisutnost u našim bremenitim vremenima nije daleka, nego je bliska. Njegove su oči uprte u nas (r. 16), on čuje naše vapaje i izbavlja nas od svih nevolja (r. 17,18).

Čak i mi koji nismo tugovali tijekom pandemije, možda ćemo iz nje izići krhkiji, usamljeniji, tužniji, tjeskobniji. Iako potpuni oporavak vjerojatno neće biti trenutačan, ključni dio oslobođenja je Božja blizina. Neka nam danas bude utočište, jer Gospodin je blizu onima slomljenih srca.

– Chris Wale

Nebeski Oče, molimo te utješi nas svojom prisutnošću.