Davanje iz ljubavi

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 6:1-4
1 Pazite da svoju pravednost ne činite pred ljudima da vas oni vide; inače nemate plaće kod svog Oca na nebesima. 2 Kad dakle daješ milostinju, ne trubi pred sobom kao što čine licemjeri u sinagogama i na ulicama, da ih ljudi slave. Zaista kažem vam, oni već imaju svoju plaću. 3 Kad daješ milostinju, neka ne zna tvoja ljevica što čini tvoja desnica, 4 da ostane tvoja milostinja u tajnosti. Tvoj Otac, koji vidi u tajnosti, platit će ti.

Tvoj Otac, koji vidi u tajnosti, platit će ti.

Matej 6:4

SVAKI dan Glen sjeda u automobil i u obližnjoj trgovini kupuje jutarnju kavu ‘za van’. No svaki dan on plaća i narudžbu osobi u automobilu iza sebe, tražeći od blagajnice da joj poželi dobar dan. Glen ne poznaje nikoga od njih. Nije svjestan ni njihovih reakcija; on jednostavno vjeruje da je taj mali znak pažnje najmanje što može učiniti. Jednom je prilikom, međutim, saznao za učinak svojih postupaka kada je pročitao anonimno pismo upućeno uredniku lokalnih novina. Otkrio je da je njegova ljubaznost 18. srpnja 2017. godine navela osobu u automobilu iza njega da preispita svoje nakane da si oduzme život.

Glen svakodnevno plaća narudžbe ljudima u automobilu iza sebe, a da za to ne dobiva priznanje. Samo je taj jedini put vidio učinak svoga djela. Kada Isus kaže da »ne zna tvoja ljevica što čini tvoja desnica« (r. 3), on nas potiče da dajemo – kao što to Glen čini – bez potrebe za priznanjem.

Kada dajemo zbog ljubavi prema Bogu, ne očekujući da nam drugi zahvale, možemo se pouzdati da će naše darove – velike ili male – Bog upotrijebiti da zadovolji potrebe onih koji ih primaju.

– Kirsten Holmberg

Oče, hvala ti za dobra koja imamo. Pomogni nam da primjećujemo potrebe drugih i da s njima nesebično dijelimo ono što imamo. Pomogni nam da ne tražimo zasluge, nego da to činimo na način koji tebi daje slavu.