Dovoljno vremena

Pročitajte: Propovjednik 3:1-13
1 Sve ima svoje vrijeme. Svaka stvar ima svoje vrijeme pod nebom. 2 Ima vrijeme kad se rađa, i vrijeme kad se umire; vrijeme kad se sadi, i vrijeme kad se čupa posađeno; 3 vrijeme kad se ubija, i vrijeme kad se iscjeljuje; vrijeme kad se obara, i vrijeme kad se gradi; 4 vrijeme plača i vrijeme smijeha; vrijeme tugovanja i vrijeme igranja; 5 vrijeme kad se baca kamenje, i vrijeme kad se skuplja kamenje; vrijeme kad se grli, i vrijeme kad se rastaje; 6 vrijeme kad se traži, i vrijeme kad se gubi; vrijeme kad se čuva, i vrijeme kad se razbacuje; 7 vrijeme kad se dere, i vrijeme kad se šiva; vrijeme kad se šuti, i vrijeme kad se govori; 8 vrijeme kad se ljubi, i vrijeme kad se mrzi; vrijeme rata, i vrijeme mira.
9 Što koristi dakle čovjeku koji se trudi sva njegova muka? 10 Vidjeh nevolju koju Bog naprti ljudima, da se muče oko nje. 11 On čini sve lijepo u svoje vrijeme. I svijet je on predao njihovu istražujućem duhu, ali tako da ne može čovjek djelo što ga stvori Bog dokučiti od početka do svršetka. 12 Spoznadoh: Ništa bolje nema za njih nego da se vesele i uživaju u životu. 13 A i da čovjek jede i pije, i uživa život uza svu svoju muku, dar je to Božji.

On čini sve lijepo u svoje vrijeme. I svijet je on predao njihovu istražujućem duhu, ali tako da ne može čovjek djelo što ga stvori Bog dokučiti od početka do svršetka.

Propovjednik 3:11

KAD sam na polici s knjigama svoga prijatelja ugledala podeblji svezak Tolstojeva Rata i mira, priznala sam: »Nikad nisam to uspjela pročitati.« »Znaš,« Marty se nasmiješio, »kad sam otišao u mirovinu, dobio sam ga na dar od prijatelja koji mi je rekao: ‘Sad ćeš konačno imati vremena za čitanje.’«

Početak trećeg poglavlja knjige Propovjednika govori o poznatom, prirodnom ritmu životnih aktivnosti. Bez obzira na to u kojem se razdoblju nalazimo, teško je pronaći vremena za sve što želimo. Da bismo donijeli mudre odluke o upravljanju vremenom, korisno je imati plan (Psalam 90:12).

Vrijeme provedeno s Bogom prioritet je za naše duhovno zdravlje. Uživanje u životu je dar Božji (Propovjednik 13:3). Služenje Bogu i pomaganje drugima ključno je za ispunjenje Božje nakane za nas (Efežanima 2:10), a vrijeme odmora ili razonode nije izgubljeno, već osvježava tijelo i duh.

Naravno, lako je postati previše usredotočen na ovdje i sada – za stvari koje su nam najvažnije. Ali Propovjednik kaže da je Bog »dopustio čovjeku uvid u vjekove« i podsjeća nas da prednost damo stvarima koje su vječne. To nas može suočiti s nečim od najveće važnosti Božjom vječnom perspektivom »od početka do svršetka«.

– Cindy Hess Kasper

Bože, pomogni nam da mudro koristimo vrijeme.