Kako ste?

Pročitajte: Evanđelje po Luki 23:32-43
32 S njim su vodili još dva zločinca da ih pogube.
33 Kad dođoše na mjesto koje se zove Lubanja, razapeše ga ondje. Isto tako zločince, jednoga s njegove desne, drugoga s njegove lijeve. 34 A Isus se molio: »Oče, oprosti im; jer ne znaju što čine!« Zatim razdijeliše njegove haljine bacivši za njih kocku. 35 Narod je tamo stajao i gledao. A članovi Visokoga vijeća rugali su se: »Druge je spasio; neka sad spasi samoga sebe, ako je Božji Pomazanik, Izabranik.« 36 I vojnici su mu se rugali. Pristupali su k njemu, pružali mu ocat 37 i govorili: »Ako si židovski kralj, spasi samoga sebe!« 38 Nad njim je bio natpis: »Kralj židovski«.
39 Jedan od zločinaca što su visjeli na križu hulio je na njega govoreći: »Zar nisi ti Mesija? Onda spasi samoga sebe i nas!« 40 A drugi je ovoga korio i govorio: »Zar se ne bojiš Boga, kad i sam trpiš jednaku kaznu? 41 Mi dakako s pravom, jer primamo pravednu kaznu za svoja djela, a ovaj nije ništa zlo počinio.« 42 Onda nastavi: »Isuse, spomeni me se kad dođeš u svoje kraljevstvo!« 43 On mu reče: »Zaista, kažem ti: Danas ćeš još biti sa mnom u raju!«

»Oče, oprosti im; jer ne znaju što čine!«

Luka 23:34

CHARLA je bila na samrti, i to je znala. Dok je ležala na krevetu u bolničkoj sobi, njezin kirurg i skupina mladih stažista ušli su u sobu. Sljedećih nekoliko minuta liječnik nije obraćao pozornost na Charlu dok je stažistima opisivao njezino stanje. Onda se okrenuo prema njoj i upitao: »Kako ste?« Slabašno se nasmiješila i ispričala im o nadi koju ima u Isusu.

Prije otprilike dvije tisuće godina Isusovo izranjavano, izmučeno tijelo visjelo je na križu pred gomilom promatrača. Je li se Isus branio i bunio? Nije. Molio se: »Oče, oprosti im; jer ne znaju što čine!« (r. 34) Iako nepravedno osuđen i razapet, molio se za svoje neprijatelje. Poslije je rekao drugom poniženom čovjeku, zločinacu, da će zbog svoje vjere uskoro biti s njim u raju (r. 43). U svojoj boli i poniženosti, Isus je izgovorio riječi nade i života zbog ljubavi prema drugima.

Dok je Charla polako završavala svoje riječi, govoreći o oproštenju i spasenju u Kristu, nježno je pogledala liječnika i očima punih suza upitala ga: »A kako ste vi?« Kristovom milošću i snagom dijelila je riječi života svima, pokazujući ljubav i brigu za njega i druge u prostoriji. U bilo kojoj teškoj situaciji s kojom se suočavamo danas ili u danima koji su pred nama, pouzdajmo se u Boga i vjerujmo da će nam dati hrabrost da s ljubavlju naviještamo Radosnu vijest.

– Tom Felten

Isuse, hvala ti za tvoj primjer milosti i poniznosti. Pomogni nam slijediti ga, riječima i djelima.