Istinska ljubav

Pročitajte: Poslanica Rimljanima 12:9-21
9 Ljubav neka je bez pretvaranja; zazirući od zla prianjajte uz dobro; 10 bratskom ljubavlju ljubite jedan drugoga; poštovanjem jedan drugoga pretječite. 11 U revnosti ne budite mlaki; u duhu budite revni; Gospodinu služite! 12 Budite radosni u nadi; u nevolji budite strpljivi; u molitvi budite postojani! 13 Pridonosite za potrebe svetih; gostoljubivost revno njegujte! 14 Blagoslivljajte one koji vas progone: blagoslivljajte, a ne kunite! 15 Radujte se s onima koji se raduju, plačite s onima koji plaču! 16 Budite jedne misli među sobom; ne čeznite za visokim stvarima, nego se držite onoga što je skromno! Ne smatrajte sami sebe mudrima! 17 Nikome ne vraćajte zla za zlo; nastojte oko dobra pred svim ljudima! 18 Ako je moguće, koliko je do vas, živite u miru sa svim ljudima! 19 Ne osvećujte se osobno, ljubljeni, nego ustupite mjesto gnjevu Božjemu, jer je pisano: »Moja je osveta, ja ću je vratiti«, govori Gospodin. 20 Ako je »dakle gladan tvoj neprijatelj, nahrani ga; ako je žedan, napoji ga; jer čineći to, ognjeno ćeš ugljevlje zgrnuti na njegovu glavu.« 21 Ne daj da te zlo nadvlada, nego nadvladaj zlo dobrim!

Ljubav ne čini zla bližnjemu.

Rimljanima 13:10

ZAŠTO ne mogu prestati razmišljati o tome? Moje emocije bile su zamršeno klupko tuge, krivnje, ljutnje i zbunjenosti.

Prije nekoliko godina donijela sam bolnu odluku i prekinula vezu s vrlo bliskom osobom, nakon što su pokušaji rješavanja problema u ponašanju naišli na poricanje i nijekanje. Danas, nakon što sam čula da je u posjetu gradu, moje su se misli pretvorile u odbijanje i pretresanje prošlosti.

Dok sam pokušavala umiriti svoje misli, čula sam pjesmu na radiju. Govorila je o boli zbog povrijeđenosti, ali i o dubokoj čežnji za promjenom i ozdravljenjem osobe koja je nanijela štetu. Suze su mi zamaglile oči dok sam upijala pjesmu i pokušala kroz nju izraziti svoje najdublje čežnje.

»Ljubav neka je bez pretvaranja«, napisao je apostol Pavao u Poslanici Rimljanima 12:9, podsjećajući da nije sve što se smatra ljubavlju istinsko. Ipak, najdublja čežnja našeg srca je spoznati pravu ljubav – ljubav koja nije sebična ili koja iskorištava, već suosjećajna i požrtvovna, gostoljubiva, koja ne poznaje strah, ljubav koja je strpljiva i pridonosi dobrobiti drugih (r. 10-13).

I to je Radosna vijest, Evanđelje. Zbog Isusa konačno možemo upoznati i govoriti o ljubavi u koju vjerujemo – ljubavi koja »ne čini bližnjemu zla« (r. 10, K. S.). A živjeti u njegovoj ljubavi znači biti slobodan.

– Monica La Rose

Dragi Oče, hvala ti što si ti izvor ljubavi.