Poruka o križu

Pročitajte: Prva poslanica Korinćanima 1:18-25
18 Govor o križu ludost je naime onima koji propadaju, a nama koji se spašavamo Božja je sila. 19 Jer je pisano:
»Uništit ću mudrost mudrih
i odbacit ću razum razumnih.«
20 Gdje je mudrac? Gdje je književnik? Gdje je istraživalac ovoga svijeta? Nije li Bog svjetovnu mudrost učinio ludošću? 21 Jer, kako svijet svojom mudrošću ne upozna Boga u Božjoj mudrosti, Bog je htio ludošću propovijedanja spasiti one koji vjeruju. 22 Doista, Židovi ištu znake, a Grci traže mudrost; 23 mi pak propovijedamo Krista raspetoga koji je Židovima sablazan, a poganima ludost, 24 a onima koji su pozvani – Židovima i Grcima – Krista koji je Božja sila i Božja mudrost. 25 Jer je »ludost« Božja mudrija od ljudi, i »slabost« je Božja jača od ljudi.

Govor o križu ludost je naime onima koji propadaju, a nama koji se spašavamo Božja je sila.

1 Korinćanima 1:18

ZHANG je odgajan, prema njegovim riječima, »bez Boga, bez religije, bez ičega«. Godine 1989., zalažući se za demokraciju i slobodu svoga naroda, pomogao je predvoditi studente u mirnim prosvjedima. No, prosvjedi su doveli do intervencije vlade i tragično izgubljenih stotine života. Za svoj doprinos događaju Zhang je stavljen na popis najtraženijih osoba u svojoj zemlji. Nakon kratkog zatočeništva, pobjegao je u udaljeno selo gdje je upoznao stariju seljanku, a ona ga je upoznala s kršćanstvom. Imala je samo rukom napisano Ivanovo evanđelja. Kako nije znala čitati, zamolila je Zhanga da joj ga pročita. Dok je čitao, ona mu je objašnjavala pročitano. Godinu dana poslije postao je vjernik u Isusa.

Kroz sve što je pretrpio, Zhang vidi da ga je Bog snažno vodio do križa, gdje je iskusio ono o čemu piše apostol Pavao: »Govor o križu… Božja je sila« (r. 18). Ono što su mnogi smatrali glupošću i slabošću, postalo je Zhangova snaga. I neki od nas tako smo razmišljali prije nego što smo uzvjerovali u Krista. Ali kroz Duha Svetoga osjetili smo kako Božja snaga i mudrost prodiru u naše živote i vode nas Kristu. Danas Zhang služi kao pastor i širi istinu o križu.

Isus ima moć promijeniti i najtvrdokornija srca. Kome je danas potreban njegov moćni dodir?

– Alyson Kieda

Isuse, hvala ti što nas je poruka o križu dovela do tebe.