Hodanje s drugima

Pročitajte: Poslanica Rimljanima 13:8-14
8 Ne budite nikome ništa dužni, osim da ljubite jedni druge; jer tko ljubi bližnjega, ispunio je Zakon. 9 Doista: »Ne čini preljub, ne ubijaj, ne kradi, ne želi požudno« i sve druge zapovijedi u ovoj su odredbi sadržane: »Ljubi bližnjega svojega kao samoga sebe!« 10 Ljubav ne čini zla bližnjemu. Stoga je ljubav punina Zakona.
11 Upoznajte ovo vrijeme: već je čas da se probudite od sna; jer je sada bliže naše spasenje negoli kad povjerovasmo. 12 Prođe noć, a dan se približi. Odbacimo dakle djela tmine, a obucimo se u oružje svjetla! 13 Hodimo pošteno kao po danu, ne u raskošnim gozbama i pijankama, ne u nečistoći i raspuštenosti, ne u svađi i zavisti; 14 nego se obucite u Gospodina Isusa Krista, i brinući se za tijelo ne ugađajte požudama!

Ne budite nikome ništa dužni, osim da ljubite jedni druge.

Rimljanima 13:8

BILLY, umiljat i odan pas, postao je internetskom zvijezdom 2020. godine. Njegov vlasnik Russell slomio je gležanj i hodao je uz pomoć štaka. Ubrzo je i pas počeo šepati tijekom šetnje s vlasnikom. Zabrinut, Russell je odveo Billyja veterinaru, koji je rekao da je s njim sve u redu! Normalno je trčao dok je bio sam, a šepao je samo dok se šetao s vlasnikom. To je znak istinskog poistovjećivanja s nečijom boli.

Biti uz druge nešto je o čemu govori i apostol Pavao crkvi u Rimu. On je sažeo posljednjih pet od deset zapovijedi na ovaj način: »Ljubi bližnjega svojega kao samoga sebe!« (r. 9) Koliko je važno hodati s drugima, možemo vidjeti i u retku: »Nikomu ništa ne budite dužni, osim da ljubite jedan drugoga« (r. 8, K. S.).

Nedavno sam pročitao savjet jednog autora: »Kada je netko slomljen, ne pokušavajte ga popraviti. (Ne možete.) Kada je netko povrijeđen, ne pokušavajte mu otkloniti bol. (Ne možete.) Umjesto toga, volite ih hodajući uz njih povrijeđene. (Možete.) Ponekad ljudi samo trebaju znati da nisu sami.«

Budući da Isus, naš Spasitelj, hoda uz nas i zna naše boli i povrijeđenosti, mi znamo što znači hodati s drugima.

– Anne Cetas

Otvori nam oči, Bože, za potrebe onih oko nas. Pomogni nam da budemo prijatelji puni ljubavi.