Božja providnost

Pročitajte: Druga knjiga o Kraljevima 4:1-7
1 Jedna od žena proročkih učenika zamoli Elizeja: »Moj je muž, tvoj sluga, umro. Znaš da je tvoj sluga bio štovatelj Gospodina. Sad dolazi vjerovnik i uzet će mi sebi oba moja sina za robove.« 2 Elizej je upita: »Što da ti učinim? Reci mi što imaš u kući!« Ona odvrati: »Sluškinja tvoja nema ništa u kući do posudicu ulja.« 3 Tad joj on zapovjedi: »Idi, zatraži od svih svojih susjeda prazne posude, ali ne premalo! 4 Onda odi kući, zaključaj vrata za sobom i za svoja oba sina i ulijevaj u sve te posude! Kad je jedna puna, stavi je na stranu!« 5 I ona ode od njega, zaključa vrata za sobom i za svojim sinovima; oni su joj dodavali posude, a ona je ulijevala. 6 Kad su posude bile pune, reče ona svomu sinu: »Daj mi još jednu posudu!« On joj odgovori: »Nema više nijedne!« Tada prestade teći ulje. 7 Ona ode i kaza čovjeku Božjemu. On reče: »Idi, prodaj ulje i plati svojim vjerovnicima! Od onoga što preostane, možeš živjeti sa svojim sinovima.«

Elizej je upita: »Što da ti učinim? Reci mi što imaš u kući!«

2 Kraljevima 4:2

TROGODIŠNJI Theo i njegova mama svaki su tjedan išli u crkvu i pomagali istovariti namirnice iz kombija-hladnjače. Kada je Theo čuo kako njegova mama govori baki da se kombi pokvario, rekao je: »O, ne. Kako će sada dovesti hranu?« Njegova mama objasnila je da će crkva morati skupiti novac za kupnju novog kombija. Buddy se nasmiješio. »Imam novac«, rekao je izlazeći iz sobe. Vratio se s plastičnom posudom ukrašenom šarenim naljepnicama, napunjenom novčićima, što je iznosilo nešto više od 15 funta. Iako Buddy nije imao mnogo, Bog je upotrijebio njegovu žrtvu i darove drugih kako bi providio za novu kombi-hladnjaču.

Malo dobra koje se velikodušno nudi uvijek je više nego dovoljno kada se stavi u Božje ruke. Siromašna udovica zamolila je proroka Elizeja za pomoć. Rekao joj je da napravi popis svega što ima u kući, posudi prazne posude od susjeda, a zatim slijedi njegove upute (r. 1-4). Bog je na čudesan način upotrijebio udovičinu malu količinu ulja da napuni sve posude koje je prikupila (r. 5,6). Elizej joj je rekao: »Idi, prodaj ulje i plati svojim vjerovnicima. Od onog što preostane možeš živjeti sa svojim sinovima« (r. 7).

– Xochitl Dixon

Kad se usredotočimo na ono što nemao, u opasnosti smo propustiti priliku da Bog učini velike stvari s onim što imamo.