Spasonosna opomena

Pročitajte: Mudre izreke 15:31-33
31 Uho koje sluša spasonosne opomene,
boravi rado među mudrima.
32 Tko odbija pouku, prezire dobro svoje duše;
a tko sluša opomenu, steče sebi razboritost.
33 Strah je Gospodnji odgoj za mudrost;
pred čašću ide poniznost.

Uho koje sluša spasonosne opomene, boravi rado među mudrima.

Izreke 15:31

»NAŽALOST, nedavno smo imale prilično težak razgovor«, rekla je Shellie. »Mislim da nijedna nije uživala u tome, ali osjećala sam da moramo razgovarati o njezinim stavovima i postupcima kojima je nanosila bol ljudima oko sebe.« Govorila je o mladoj ženi kojoj je bila mentorica. Iako neugodan, razgovor je bio plodonosan i zapravo je ojačao njihov odnos. Samo nekoliko tjedana poslije dvije su žene u crkvi vodile molitveni sastanak. Tema je bila poniznost.

I izvan formalnog odnosa, suočit ćemo se s teškim razgovorom ili dva, s bratom ili sestrom u Kristu. U Izrekama, knjizi bezvremenske mudrosti, često se govori o važnosti poniznosti u davanju i primanju opomene. Zapravo, konstruktivne kritike nazvane »spasonosne« vode do istinske mudrosti (r. 31). U 5. retku čitamo da se luđak ruga pouci »a tko prima opomenu, radi pametno«. Jednostavno rečeno »propadne tko mrzi opomenu« (r. 10). Kao što se uvjerila Shellie, istina izrečena u ljubavi može obnoviti odnos.

Postoji li u vašem životu netko kome je potrebna spasonosna opomena? Ili je možda vas netko opomenuo i bili ste u iskušenju naljutiti se ili uvrijediti. Zanemariti opomenu znači prezreti »dobro svoje duše«, a poslušati ju znači steći razboritost (r. 32).

– Karen Pimpo

Opominjemo li ili primamo opomene, budimo ponizni.