Povlastica gospodarenja

Pročitajte: Knjiga Postanka 1:20-28
20 Tada reče Bog: »Neka vrvi voda posvuda od živih bića, i ptice neka lete iznad zemlje po nebeskome svodu!« 21 Tako stvori Bog velike morske nemani i sva živa bića što se miču, od kojih vrvi voda, po njihovim vrstama, i sve krilate ptice u njihovim vrstama. I vidje Bog da je bilo dobro. 22 Bog ih blagoslovi riječima: »Rađajte se i množite se! Napunite vodu u moru! I ptice neka se množe na zemlji!« 23 I nasta večer, i nasta jutro: peti dan.
24 Tada reče Bog: »Neka zemlja proizvede živa bića svake vrste: stoku, životinje što gmižu, i zemaljske zvijeri, sve po njihovoj vrsti!« I tako se dogodi. 25 Tako načini Bog zemaljske zvijeri po njihovoj vrsti, stoku po njezinoj vrsti i sve gmizavce po njihovoj vrsti. I vidje Bog da je bilo dobro.
26 Tada reče Bog: »Načinimo čovjeka na svoju sliku i priliku! Neka on vlada nad ribama morskim, nad pticama nebeskim, nad stokom, nad svim zvijerima zemaljskim i nad svim što gmiže po zemlji!«
27 Tako Bog stvori čovjeka na sliku svoju.
Stvori ga na sliku Božju.
Stvori ih kao muža i ženu.
28 I Bog ih blagoslovi. Tada im Bog zapovjedi: »Rađajte se i množite se! Napučite zemlju i sebi je podvrgnite! Vladajte nad ribama morskim, nad pticama nebeskim i nad svakim živim bićem što se miče na zemlji!«

Vladajte nad ribama morskim, nad pticama nebeskim i nad svakim živim bićem što se miče na zemlji!

Postanak 1:28

DOK smo na odmoru moj suprug i ja šetali plažom, primijetili smo veliki četvrtasti dio plaže ograđen improviziranom ogradom. Mladić nam je objasnio da sa skupinom volontera danonoćno čuva jaja u gnijezdu svake morske kornjače. Nakon što se izlegu i iziđu iz gnijezda, prisutnost životinja i ljudi predstavlja prijetnju i smanjuje izglede za preživljavanje. »Uz sve naše napore«, rekao je, »znanstvenici procjenjuju da samo jedna od pet tisuća kornjača dosegne odraslu dob.« Međutim, to nije obeshrabrilo tog mladića. Žar s kojim je nesebično štitio gnijezda i kornjače tek izišle iz jajeta produbio je moju želju da cijenim i štitim morske kornjače. Sada nosim privjesak morske kornjače koji me podsjeća na odgovornost koju mi je Bog dao i brinem se za stvorenja koja je stvorio.

Kada je Bog stvorio svijet, osigurao je stanište u kojemu svako stvorenje može živjeti i napredovati (r. 20-25). Kad je načinio »čovjeka na svoju sliku«, namijenio mu je »da bude gospodar ribama morskim, pticama nebeskim i stoci… i svim gmazovima što puze po zemlji!« (r. 26, K. S) On nam pomaže da mu služimo kao odgovorni upravitelji autoritetom koji nam je dao kako bismo skrbili za sve stvorenje.

– Xochitl Dixon

Stvoritelju i održavatelju svega, molimo te pokaži nam kako ispuniti zadaću upravitelja tvojim stvorenjem i potaknemo druge da budu odgovorni i čine isto.