Trebamo Isusovu pomoć

Pročitajte: Evanđelju po Ivanu 15:1-8
1 Ja sam pravi čokot, i Otac je moj vinogradar. 2 Svaku lozu na meni koja ne rađa, on odsiječe, i svaku koja donosi rod, čisti da donosi više roda. 3 Vi ste već čisti zbog riječi koju sam vam govorio. 4 Ostanite u meni, i ja u vama! Kao što loza ne može roditi roda sama od sebe, ako ne ostane na čokotu, tako i vi, ako ne ostanete u meni. 5 Ja sam čokot, vi loze. Tko ostaje u meni, i ja u njemu, on rodi mnogi rod, jer bez mene ne možete ništa učiniti. 6 Tko u meni ne ostane, izbacit će se napolje kao loza, i osušit će se; pokupit će je i baciti u oganj, i gorjet će. 7 Ako ostanete u meni, i moje riječi ostanu u vama, što god hoćete tražite i bit će vam. 8 Time se proslavlja moj Otac: da rodite puno roda i budete moji učenici.

Ja sam čokot, vi loze. Tko ostaje u meni, i ja u njemu, on rodi mnogi rod, jer bez mene ne možete ništa učiniti.

Ivanova 15:5

KONAČNO je došao taj dan – dan kada sam shvatio da moj otac nije neuništiv. Kao dječak poznavao sam njegovu snagu i odlučnost. U dobi kad sam bio mladić, ozlijedio je leđa i shvatio sam da je moj otac ipak smrtan. Ostao sam s roditeljima kako bih ocu pomogao otići u kupaonicu, pomoći mu pri odijevanju, čak sam mu pomagao da ustima prinese čašu vode – što je za njega bilo ponižavajuće. Napravio je nekoliko pokušaja da ostvari male zadaće, ali je priznao: »Ne mogu ništa učiniti bez tvoje pomoći.« S vremenom se potpuno oporavio, ali to nas je iskustvo obojicu naučilo nečemu važnom: trebamo jedan drugoga.

Iako trebamo jedni druge, još više trebamo Isusa. U 15. poglavlju Evanđelja po Ivanu nalazimo sliku čokota i loze, sliku koju uvijek moramo imati pred očima. No jedna misao, iako ohrabrujuća, može također poremetiti naše samopouzdanje. Misao da ne trebamo pomoć. Isus je jasan: »Jer bez mene ne možete učiniti ama baš ništa« (r. 5, Novi zavjet živim riječima). Krist govori o donošenju ploda, kao što su »ljubav, radost, mir« (Galaćanima 5:22), ključnim osobinama učenika. Donositi plod je život na koji nas Isus poziva, a jedino potpuno oslanjanje na njega daje nam plodonosni život, život na Očevu slavu (r. 8).

– John Blase

Oče, ne možemo ništa učiniti bez tebe.