Zlatna ribica

Pročitajte: Evanđelje po Luki 10:27-37
27 On odgovori: »Ljubi Gospodina, svojega Boga, svim srcem, svom dušom, svom snagom i svom svojom misli; i svojega bližnjega kao samoga sebe!« 28 Reče mu: »Pravo si odgovorio. Čini to, i imat ćeš život!«
29 A on se htjede opravdati i zapita Isusa: »A tko je moj bližnji?« 30 Tada prozbori Isus i reče: »Neki je čovjek silazio iz Jeruzalema u Jerihon i pade među razbojnike. Oni ga oplijeniše, izraniše, ostaviše ga napola mrtva i otiđoše. 31 Slučajno je istim putem silazio neki svećenik. On ga vidje i prođe. 32 Isto tako dođe tamo neki levit. Vidje ga i prođe. 33 I neki Samarijanac, na svom putu, dođe u njegovu blizinu. Kad ga vidje, sažali se nad njim. 34 Pristupi k njemu, zali uljem i vinom njegove rane i zavi ih. Tada ga podiže na svoju životinju, dovede ga u gostionicu i pobrinu se za njega. 35 Sutradan izvadi dva denara, dade ih krčmaru i reče mu: Brini se za njega! Što više potrošiš, platit ću ti kad se vratim. 36 Tko je od ove trojice bio bližnji onome koji je bio pao među razbojnike?« 37 Ovaj odgovori: »Onaj koji mu je iskazao milosrđe.« I Isus mu reče: »Idi, i ti čini tako!«

Ljubi Gospodina,… i svojega bližnjega kao samoga sebe!

Luka 10:27

LACEY Scott zatekla se u trgovini kućnih ljubimaca kada joj je za oko zapela jadna ribica na dnu akvarija. Krljušti su joj bile crne, a na tijelu je imala rane. Lacey je spasila desetogodišnju ribicu i nazvala ju ‘Strašni’ jer ju je podsjetila na kita iz bajke Pinokio. Stavila ju je u ‘bolnicu – akvarij’ i svakoga dana mijenjala joj vodu. Strašni se polako oporavio, počeo plivati ​​i narastao, a crne krljušti postale su zlatne. Zahvaljujući Laceyinoj predanoj brizi, Strašni je bio kao nov!

U 10. poglavlju Evanđelja po Luki Isus govori o putniku kojeg su pretukli, opljačkali i ostavili da umre. Pored njega prošli su i svećenik i levit, no nisu se zaustavili da mu pomognu. Ali Samarijanac – pripadnik prezrenog naroda – previo mu je rane, doveo ga u gostionicu i platio da se ondje pobrinu za njega (r. 33-35). Proglašavajući Samarijanca pravim »bližnjim«, Isus je potaknuo svoje slušatelje da čine isto.

Ono što je Lacey učinila za umiruću zlatnu ribicu, možemo učiniti za ljude u nevolji oko sebe. Beskućnici, nezaposleni, siromašni i usamljeni bližnji ‘leže’ na našem putu. Dopustimo da njihov očaj privuče naš pogled i potakne nas da im pomognemo. Ljubazan pozdrav. Zajednički obrok. Novac koji prelazi iz dlana u dlan. Razmislimo kako bi nas Bog mogao upotrijebiti da drugima ponudimo svoju ljubav.

– Elisa Morgan

Bože, pomogni nam prepoznati svoje bližnje.