Bračna metafora

Pročitajte: Poslanica Efežanima 4:2-13
2 sa svom poniznošću i krotkošću, strpljivo podnoseći jedan drugoga u ljubavi. 3 Nastojte čuvati jedinstvo Duha vezom mira. 4 Jedno tijelo i jedan Duh, kao što ste i pozvani u jednoj nadi svoga poziva. 5 Jedan Gospodin, jedna vjera, jedno krštenje! 6 Jedan Bog i Otac sviju koji vlada nad svima, djeluje po svima i boravi u svima.
7 A svakomu je od nas dana milost po mjeri, kako ju je Krist darovao. 8 Zato govori:
»Uziđe na visinu, odvede zarobljene
i porazdijeli darove ljudima.«
9 Što znači »uziđe«, nego da najprije i siđe u donje dijelove zemlje? 10 Onaj koji siđe ujedno je onaj koji i uziđe nad sva nebesa, da ispuni sve. 11 I on je dao jedne za apostole, a druge za proroke, jedne za evanđeliste, a druge za pastire i učitelje, 12 da se sveti usavrše za djelo služenja, na izgradnju Kristova tijela. 13 Tako ćemo svi stići do jedinstva vjere i spoznanja Sina Božjega, do savršena čovjeka, do uzrasta Kristove punine.

… živite,… sa svom poniznošću i krotkošću, strpljivo podnoseći jedan drugoga u ljubavi.

Efežanima 4:1,2

NAKON što smo dvadeset i dvije godine zajedno, ponekad se pitam kako uopće funkcionira moj brak s Merryn. Ja sam pisac, Merryn je statističarka. Moj posao su riječi, njezin brojevi. Ja želim ljepotu, ona želi učinkovitost. Dolazimo iz različitih svjetova. Merryn rano dolazi na sastanke; ja povremeno kasnim. Ja rado probam nove stvari na jelovniku, ona naručuje uvijek isto. Nakon dvadeset minuta u umjetničkoj galeriji, ja tek počinjem uživati, a Merryn je već u kafiću i pita se gdje sam tako dugo. Jedno drugo učimo strpljivosti!

Imamo i nešto zajedničko smisao za humor, ljubav prema putovanjima i vjeru koja nam pomaže da se molimo kad nešto trebamo odlučiti ili napraviti kompromise. Uz taj zajednički temelj, naše nam razlike čak idu i prilog. Merryn mene uči da budem discipliniran, a ja nju učim da se opusti. Radeći na svojim različitostima, postali smo bolji ljudi.

Pavao koristi brak kao metaforu za crkvu (5:21-33), i to s razlogom. Poput braka, crkva okuplja vrlo različite ljude, što zahtijeva učenje poniznosti i strpljivosti da podnose »jedan drugoga u ljubavi« (4:2). I, kao u braku, zajednički temelj vjere i uzajamnog služenja pomaže crkvi da postigne jedinstvo i zrelost (r. 11-13). Različitost može u odnosima biti uzrokom nezadovoljstva ili blagoslova u crkvi i u braku.

– Sherodan Voysey

Različitost nam pomaže da postanemo slični Kristu.