Oni koji ohrabruju

Pročitajte: Djela apostolska 9:26-31
26 A kad dođe Savao u Jeruzalem, gledao je da se pridruži učenicima; i svi su ga se bojali jer nisu vjerovali da je učenik. 27 Tada se Barnaba zauze za njega i dovede ga k apostolima i pripovjedi im kako je na putu vidio Gospodina, kako mu je govorio i kako je u Damasku hrabro propovijedao u Isusovo ime. 28 I tako je on s njima u Jeruzalemu izlazio i ulazio, i hrabro je propovijedao u ime Gospodnje. 29 Govorio je i raspravljao s helenistima; a oni su gledali da ga ubiju. 30 Kad to doznaše braća, odvedoše ga u Cezareju i otputiše u Tarz.
31 A Crkva je po svoj Judeji i Galileji i Samariji bila u miru, i napredovala je, i hodila je u Gospodnjem strahu, i umnožavala se uz pomoć Duha Svetoga.

Tada se Barnaba zauze za njega i dovede ga k apostolima.

Djela ap. 9:27

FILM Kraljev govor iz 2010. govori o engleskom kralju Georgeu VI. koji je neočekivano postao vladar nakon što se njegov brat odrekao prijestolja. Drugi svjetski rat bio je na pomolu i zemlja je trebala dobroga govornika zbog sve većeg utjecaja radija. No kralj George VI. je mucao. U filmu me se posebno dojmio lik njegove supruge Elizabeth. Tijekom Georgeove mukotrpne borbe s govornom manom, bila mu je stalni izvor ohrabrenja. Zahvaljujući njezinoj ustrajnosti, prevladao je svoj nedostatak i dobro vladao tijekom rata.

Biblija ističe priče o hrabriteljima u teškim okolnostima. Mojsije je imao podršku Arona i Hura kada su se Izraelci borili protiv neprijatelja (Izlazak 17:8-16). Elizabeta je hrabrila svoju trudnu rođakinju Mariju (Luka 1:42-45).

Nakon obraćenja Pavlu je bila potrebna Barnabina podrška, čije ime doslovno znači ‘sin utjehe’. Apostoli su se bojali Pavla, no Barnaba je, riskirajući vlastiti ugled, jamčio za njega (r. 27). Zahvaljujući njegovoj podršci, kršćanska ga je zajednica prihvatila. Poslije je Barnaba bio Pavlov suradnik na putovanjima i u propovijedanju (Djela ap. 14). Unatoč opasnostima, zajedno su naviještali Evanđelje.

I danas Isus poziva vjernike: »Zato tješite jedni druge i potičite jedan drugoga na dobro…« (1 Solunjanima 5:11).

– Alison Kieda

Ohrabrenje prijatelja može sve promijeniti.