Čvrsti kao željezo

Pročitajte: Jeremija 1:14-19
14 Tada mi Gospodin reče: »Sa sjevera vrije zlo na sve stanovnike ove zemlje. 15 Jer eto, ja sazivam sva plemena sjevernih kraljevstava«, veli Gospodin. »Ona dolaze i sva se utaboruju pred vratima Jeruzalema, pred svim njegovim zidovima uokolo, pred svim Judinim gradovima. 16 Tada ću im izreći svoj sud za svu njihovu zloću, što su me ostavili i žrtvovali drugim bogovima, i klanjali se djelima svojih ruku.«
17 »A ti opaši bedra! Ustani, navješćuj im sve što ti zapovjedim! Ne plaši se njih! Inače ću ja njima tebe uplašiti. 18 Ali ja – ja te danas činim tvrdim gradom, željeznim stupom, mjedenim zidom protiv sve ove zemlje, protiv Judinih kraljeva, protiv njegovih velikaša, protiv njegovih svećenika i protiv naroda ove zemlje. 19 Oni će udariti na te, ali te ne će nadvladati. Jer ja stojim uza te«, veli Gospodin, »da te izbavim!«

Ali ja – ja te danas činim tvrdim gradom, željeznim stupom, mjedenim zidom…

Jeremija 1:18

ŽELJEZNE bube, kornjaši, poznati su po čvrstoj građi koja ih štiti od grabežljivaca. No đavolji željezni kornjaš izvanredno je otporan na pritisak. Njegov se tvrdi, vanjski dio rasteže i ne puca na spojevima. Niska i ravna leđa povećavaju njegovu izdržljivost. Istraživanja pokazuju da može preživjeti pritisak gotovo 40.000 puta veći od svoje tjelesne težine.

Kao što je Bog učinio tog kornjaša posebno izdržljivim, načinio je takvim i Jeremiju. Prorok će se suočiti s velikim pritiskom kada bude prenio Izraelcima neželjenu poruku. Zato ga je Bog načinio »željeznim stupom, mjedenim zidom« (r. 18). Neće ga zgnječiti, raskomadati ni svladati. Govorit će odvažno zbog Božje prisutnosti i pomoći.

Jeremija je tijekom života podnio brojne nedaće. Bacili su ga i u bunar – ali je preživio. Izdržao je teške unutarnje borbe. Mučile su ga sumnja i tuga. Stalno odbacivanje i strah od babilonskog osvajanja povećavali su napetost i stres.

Bog je neprestano pomagao Jeremiji kako njegov duh i svjedočanstvo ne bi bili poljuljani. Kada bismo najradije odustali od zadaće koju nam je povjerio ili uzmaknuli od života po vjeri, sjetimo se da je Jeremijin Bog naš Bog. On nas može učiniti čvrstima poput željeza jer se »snaga u slabosti usavršava« (2 Korinćanima 12:9).

– Jennifer Benson Schuldt

Bože, molimo te ojačaj nas da budemo snažni u tebi.